Çin, silah satışında bir üste yükseldi

Çin, silah satışında bir üste yükseldi

Dünya silah ticaretinde Çin, Almanya'yı geçerek üçüncü sıraya yükseldi, birinci sırada ABD, ikinci sırada Rusya yeralıyor.

Çin silah ihracatında Almanya'yı geçerek üçüncü sıraya yerleşirken, birinci sırada ABD ve ikinci sırada ise Rusya yerlerini koruyorlar. Çin'in son 4 yıldaki silah satışları, 2005 ve 2009 yılları arasındaki 4 yılla karşılaştırıldığında yüzde 143 oranında yükseldi. Ayrıca dün yapılan 'Halk Kongresi'nde gelecek yıl Çin'in askeri harcamalarının yüzde 10,1 oranında artırılması kararlaştırıldı.

Uluslararası silah ticareti araştırmaları yapan Stockholm Barış Enstitüsü Sipri'nin yeni raporuna göre Almanya'nın silah ihracatı yüzde 45 oranında azaldı.

2010 ve 2014 yılları arasında Çin'in dünya piyasasındaki silah satış payı yüzde 5'e yükseldi. Buna rağmen dünyada silah satışında birinci sırada yeralan ABD'nin yüzde 31'lik, ikinci sıradaki Rusya'nın yüzde 27'lik payı, Çin'in ulaştığı payın çok daha üzerinde bulunuyor. Almanya ve Fransa ise dördüncü ve beşinci sıralarda yeralıyorlar.

Dünya genelinde silah satışları yüzde 16 oranında artış gösterdi. Arap ülkelerinin silah alımları geçen yıllarda büyük artış göstermesine rağmen, halen Hindistan dünyanın en fazla silah ithal eden ülkesi olmaya devam ediyor. İkinci sırada Suudi Arabistan, daha sonra Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri geliyor. Çin artık silahlarını kendi ürettiğinden, önceki yıllarda olduğu kadar çok dışardan ithal etmiyor.

Birleşik Arap Emirliklerinden sonra sırayla Pakistan, Güney Kore ve Singapur, en çok silah ithal eden ilk 10 ülke arasındaki Asya ülkeleri. Sipri uzmanı Siemon Wezeman, bu ülkelerin ekonomik büyümeleri ve çevrelerinden gelebilecek tehdit algılarının artmasından dolayı, deniz silahları ağırlıklı olmak üzere alımlarını artırdıklarını belirtti.
Avrupa'nın silah ithalatı ise 2010 ile 2014 yılları arasında üçte bir oranında azaldı. Barış araştırmacıları, Ukrayna krizi nedeniyle Avrupa ülkelerinin silah alımlarını tekrar artırabileceklerini bildirdi.

(Dünya Bülteni)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.