Çin Malı Bıçak Kurban Kesimi Sırasında Kırılıyor

Çin Malı Bıçak Kurban Kesimi Sırasında Kırılıyor

Kayseri’de 35 yıldır bıçak satışı yapan esnaf Ahmet Tüfekçi, kurban kesimi sırasında kullanılan Çin malı bıçakların kırıldığını ve hem kurbanı kesenin sorun yaşandığını hem de kurbanın eziyet çektiğine söyledi.

Esnaf Ahmet Tüfekçi, Çin malı bıçaklarının kırılmasının nedeni olarak bıçak imalatında çelik saçların kullanılmasına bağladı.
 
Yaklaşan Kurban Bayramı bıçakçı esnafını sevindirdi. Daha çok bıçak biletmek için gelenleri sayısı çok. Esnaf, sabah saatlerinde bilemek için aldığı bıçak ve satırları yoğunluk nedeniyle öğleden sonra teslim edebiliyor. 35 yıldır bıçak satışı yapan esnaf Ahmet Tüfekçi de, bıçak satın alanlardan daha çok bıçak ve satır biletmek için gelenlerin olduğunu ifade etti.
 
Geçmiş yıllarda ucuz ve gösterişli olduğu için insanların Çin malı bıçak aldığını hatırlatan Ahmet Tüfekçi, artık bilinçlenen insanların bu tür ürünler almadığını dile getirdi. Tüfekçi, vatandaşın daha çok yerli bıçak ve satırlar aldığını belirterek "Denetim, kontroller olmadığını için Çin malı almayan insanlarımıza yönelik farklı uygulamalar yapılıyor. İthal edilen Çin malı ürünlere yerli ürünlerin isimleri yazılıyor. Bıçakların üzerine Bursa, Sivas, Sürmene gibi bıçakları ile meşhur olan şehirler, ilçelerimizin ismi yazılıyor. Çin malının kalitesiz olduğunu anlayan insanlarımız bu şekilde aldatılıyor. Bunun sebebi de denetimlerin olmamasıdır." dedi.
 
    Ahmet Tüfekçi, kurban kesimi sırasında Çin malı bıçakların kırılması, kesmemesi, bakalit olan saplarının kurbanı kesenin elinde kalması gibi çok sayıda şikayetlerin olduğunu anlattı. Tüfekçi, özellikle kurbanlıkların sığır olması durumunda bıçak kalitesinin çok önemli olduğunu işaret ederek, şunları söyledi: "Çelik olan bir bıçak kırılır mı? Kırılıyor. Nedeni ise Çin malı ürünler sac şeklindeki çeliklerden yapılıyor. Oysa yerli bıçaklarda sac çelik değil çubuk şeklindeki çelikler kullanılıyor. Bıçak şekli verilirken çeliğin suyu iyi verilmelidir. Kıvamında iken verilmelidir. Eğer çelik bıçak şekline getirilirken su içerisinde zamanında sokulmazsa sağlam olmaz. ‘İnsanı sevdiren huyudur, bıçağı kestiren suyudur’ sözü ver. Bu söz boşuna söylenmemiştir."
 
    Çin malı bıçakların sapının kalitesiz plastik yada bakalitten olduğunu anımsatan Tüfekçi, alınan bıçaklarda çelik kadar sapının da önemli olduğunu ve dikkat edilmesini istedi. Tüfekçi, kurban kesimi sırasında vatandaşın yanında iyi bilenmiş bıçak olmasını ve masat bulundurmasını istedi. Bıçakların bilenmesiyle ilgili de uyarıda bulunan esnaf, camcı veya benzeri esnafların bayram döneminde bıçak bileme işine girdiğini dile getirerek "Bıçak ve satır bileme işini ustasına yaptırmazsanız kurban kesiminde sorun yaşarsınız. Çünkü bıçağın ağzının iyice bilenmiş olması gerekir." şeklinde konuştu.
 
    Yerli bıçaklar ise 10 liradan başlıyor ve 30 liraya kadar satışa sunuluyor. Bıçaklar 2 liradan satırlar ise 4 liradan bileniyor.
 
    OTOMOBİL ÇEKME HALATINDAN YAPILAN YIKMATİKLER BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR
 
    Bıçak satışının yanında yıkmatik ürünü de satan Ahmet Tüfekçi, "Kurban Bayramı'nda insanlarımızın en büyük yaşadığı sorunlardan birisi büyükbaş hayvanları yere yatırmak. Bunu kolaylaştırmak için otomobilleri çekmede kullanılan halat, kalın zincirlerden yaptığımız yıkmatikler büyük ilgi görüyor. 15 ila 30 lira arasında değişen fiyatlarla sattığımız yıkmatiklerle, kurbanlık hayvanların 4 ayağı bağlanıyor ve çekilerek ayakları birleşmesi suretiyle yere yatıyor. Kimseye de zarar vermiyor." diye konuştu. 
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.