Çin, D.Türkistan üzerinden dünyaya meydan okuyor

Çin, D.Türkistan üzerinden dünyaya meydan okuyor

Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Tümtürk, ''Çin, Doğu Türkistan üzerinden dünyaya meydan okuyor'' dedi.

Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, yaptığı katliamlarla Doğu Türkistan halkına psikolojik baskı uygulayan Çin'in adeta dünyaya meydan okuduğunu belirterek, "Çin komünist yönetimi, İslam'a, Müslümanlara karşı adı konmamış bir savaş ilan etti. Maalesef dünya hala duyarsız" dedi.

Tümtürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl yine Doğu Türkistan'da ramazanda Müslüman Uygur Türklerinin oruç tutmasına izin verilmediğini, halkın da buna tepki gösterdiğini söyledi.

Ramazanda orucun yasaklandığı tek İslam coğrafyasının Doğu Türkistan olduğunu ve bundan derin üzüntü duyduklarını kaydeden Tümtürk, "Geçtiğimiz yıl da oruç yasaklanmıştı. Yarkent ilçesine bağlı köylerden yasağa tepki gösterilmesi sonucu halk sokağa dökülmüş ve katliam gerçekleşmiş, 3 bin Doğu Türkistanlı kardeşimiz Ramazan Bayramı'nın birinci günü şehit edilmişti" ifadelerini kullandı.

Çin'in geçen yıl yaşanan bu olaylardan ders çıkaracağını ve bu sene yasak konmayacağını ümit ettiklerini dile getiren Tümtürk, ancak ramazana bir gün kala Çin Komünist Partisi'nin, yayınladığı genelgeyle orucu yasakladığını belirtti.
Öğrenci, öğretmen, işçi, memur ve resmi sıfatı bulunan herkesin oruç yasağı kapsamına alındığını kaydeden Tümtürk, "Bu oruç yasağından sonra lokantalarda, restoranlarda 6 çeşit içki bulundurulmak zaruri hale getirildi. Bunu uygulamayanlar suç işlemiş muamelesi görüyor" dedi.

"Çin, dünyaya meydan okuyor"

Müslüman Uygur Türklerinin yaşadığı bölgelerde birkaç gün önce gündüz içki festivali düzenlenerek İslam ve Müslümanların oruç ibadetiyle dalga geçilip halkın kışkırtıldığını anlatan Tümtürk, şöyle devam etti:

"Bu olayların devamında Kaşgar'da bir karakola Uygurlar taşlı sopalı saldırı yaptı. Asker ve polislerin olaya müdahale etmesi sonucu çıkan olaylarda 100'ün üzerinde Doğu Türkistanlı kardeşimizin hayatını kaybettiğini öğrendik. Çin, Doğu Türkistan'daki Müslümanların inancına, kültürüne, geleneklerine karşı tacizde bulunup halkı kışkırtarak sokağa teşvik ediyor. Sokağa çekilen halkı da katliamdan geçirilerek çok ağır bedeller ödetiyor. Yaptığı katliamlarla Doğu Türkistan halkına psikolojik baskı uygulayan Çin, adeta dünyaya meydan okuyor."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum