Çin, askeri harcamaları yüzde 10 artırıyor

Çin, askeri harcamaları yüzde 10 artırıyor

Çin, askeri bütçesini bu yıl yüzde 10 civarında artıracağını duyururken, bunun son beş yıldaki en küçük artış olduğu ifade edildi.

Geçen yılki bütçe ise yüzde 12,2 olarak açıklanmıştı. 

Yarın başlayacak 12. Çin Milli Halk Meclisi (NPC) 3. Toplantısı öncesi basının karşısına çıkan NPC Sözcüsü Fu Ying, Çin’in, milli güvenliğini koruması gereken büyük bir ülke olduğunu ifade etti. Kadın sözcü ayrıca, askeri modernizasyonun, ulusal modernizasyonun itici bir parçası olduğunu ve bunun bütçe desteğine ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Çin’in askeri modernizasyonunun zahmetli bir süreç olduğuna dikkat çeken Fu, Çin ordusunun çoğunlukla araştırma ve askeri teçhizatları dizayn etmede kendine bağımlı olduğunu, bazen sıfırdan başladıklarını kaydetti. 

Fu ayrıca, "Gerçeği konuşmak gerekirse, Çin ordusuyla yabancı ordular arasında genel askeri teçhizat bakımında hala bir açık bulunuyor. Zamana ihtiyacımız var. Sermaye desteği, Çin'in ulusal savunma ve ordu modernizasyonu için gereklidir." diye konuştu. Tarihten ders aldıklarının altını çizen Fu Ying, modernizasyon konusunda geride kalmanın ülkeyi saldırılara karşı savunmasız bırakmak anlamına geleceğini vurguladı. Fu konuşmasında ayrıca, Çin’in askeri stratejisinin, anayasada yazıldığı gibi 'savunma' olduğuna da işaret etti. 

Çin’in geçen yılki askeri harcamaları resmi olarak 808 milyar yuan (128 milyar dolar) olarak duyurulmuştu.

cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.