Çimen bilimin hizmetinde

Çimen bilimin hizmetinde

İlk klon canlılar olan Oyalı ve Zarife'nin ardından, ilk transgenik kuzu Çimen'i üreterek bir ilke daha imza attık.

Çimen benzeri genetiği değiştirilmiş çiftlik hayvanları sayesinde ülkemizde üretilemeyen ilaçlar üretilebilecek.

İstanbul Üniversitesi, Türkiye'nin ilk transgenik kuzusu Çimen'i üreterek bir ilke daha imza attı. Türkiye'nin ilk klon canlıları olan Oyalı ve Zarife'yi üreten İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Birler başkanlığındaki ekip, ülkemizin ilk transgenik çiftlik hayvanını da üretti.

SÜTÜNDEN İLAÇ YAPILACAK

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı'nda 23 Kasım 2013 tarihinde doğan transgenik kuzu 'Çimen' sağlıklı bir şekilde büyüyor.

Proje Yürütücüsü Prof. Birler projenin dünya ve Türk bilim alanındaki öneminin altını çizerek 'Çalışmamız sonucu doğan transgenik kuzu bir sonraki aşamada sütünden ilaç elde edebileceğimiz yeni transgenik kuzular üretebilmemiz için önemli bir basamak. Değerli biyofarmasötik ilaçları transgenik koyunlardan üretmek düşüncesindeyiz. Ülkemizde üretilmeyen bu ilaçları yurt dışından ithal ediyoruz. Bu da ülke ekonomisinde büyük kayba sebep oluyor. Çalışmalarımızda ülke önceliklerini göz önünde bulunduruyoruz' diye konuştu. Birler, yakın gelecekte de sütünden biyofarmasötik üreten hayvanları elde edebileceklerinin müjdesini verdi.

UYGULANMASI ZOR BİR TEKNOLOJİ

Transgenik teknolojinin çiftlik hayvanlarında çok kolay uygulanabilen bir teknoloji olmadığını dile getiren Birler, 'Çalışmada kullanılan yöntemin, uygulama kolaylığı ve başarı yüzdesiyle benzer çalışmaların kolaylaşması konusunda katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Yakın gelecekte sütünden biyofarmasötik üreten koyunları elde etmeyi umuyoruz' diye konuştu.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.