Çilek üreticileri altın yılını yaşıyor

Çilek üreticileri altın yılını yaşıyor

Mersin’in Silifke ilçesinde bu yıl verimin düşük olması nedeniyle çilek fiyatları altın yılını yaşıyor.

Kilosu 2,8 ile 3,5 lira arasında alıcı bulan çilekte üreticiler bu yılın kârıyla yıldan kalan borçlarını ödediklerini kaydetti.

İlçeye bağlı belde ve köylerde açık alanda yetiştirilen çileklerin hasadının başlamasının ardından Atayurt beldesindeki sebze ve meyve haline çilekler, yurt içi pazarında yoğun ilgi görüyor. Son yıllarda çilekte en iyi fiyatın bu yıl yaşadığını belirten çilek üreticisi ve hal komisyoncusu Mustafa Bulut, "Geçen yıl sezonda en iyi çileğin ortalama kilogram fiyatı 1 ile 1,5 lira arasında değişirken, bu yıl fiyatlar 2,8-3,5 lira arasında. Geçen yılın birinci kalite ürün fiyatına bu yıl meyve suyu yapılacak çilekleri satıyoruz." dedi.

"İÇ PİYASADA BÜYÜK RAĞBET OLUNCA, DIŞ PİYASAYA ÜRÜN KALMADI"

İç piyasadan yoğun talep aldıklarını kaydeden Bulut, "Ankara, İstanbul, İzmir gibi özellikle büyük şehirlerin çilek talebine zor cevap veriyoruz. Ürün rekoltesi düşük olduğu için ilk hasat döneminde ürün gönderdiğimiz Rusya başta olmak üzere Romanya, Ukrayna, Azerbaycan gibi ülkelerin taleplerine cevap veremiyor ve oralara ürün gönderemiyoruz. Türk halkı kaliteli ürün yemeye alıştı. İç piyasa canlı dış piyasaya ürün kalmıyor maalesef." diye konuştu.

Geçen yılın birinci kalite ürün fiyatına bu yıl ikinci kalite ürünü verdiklerini, meyve suyu alıcılarına şu an bahçelerin çıktısı denilen ürünleri sattıklarını anlatan Bulut, "Bu yıl meyve suyu yapanlara buradan ürün çıkmayacak gibi. Şu an bahçeden çıktıları alıyorlar kilosu 1 liraya." şeklinde konuştu.

'KESİNLİKLE HORMON YOK'

Televizyonlarda çileğin iriliğinden dolayı hormonlu olduğunun iddia edildiğini belirten Bulut ve halde komisyonculuk yapan vatandaşlar, "Çilekler kesinlikle hormonsuzdur. Çileklerin cinsine göre iriliği değişiyor. Küçük cins çilek de var, büyük cins çilek de. Ama hepsinin lezzeti ve aroması kesinlikle aynıdır. Biz ürünümüzün kalitesinden ödün vermeyiz. Zaten ürün kalitesi düşük olsa yurt dışı pazarına sunamayız." şeklinde açıklama yaptı.

Bu yıl Silifke'de 15 bin dönüm araziden 60 bin ton çilek hasadı yapılmasının beklendiği öğrenildi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.