Çiftçiler endişeli

Çiftçiler endişeli

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle meyve ağaçları bir ay önceden çiçek açarken, çiftçileri don korkusu sardı.

Meyve ağaçlarının erken çiçek açması çiftçileri endişelendiriyor. Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Sabri Akçalar, Bursa'da şeftali, deveci armudu, santa maria armudu, ayva ve kiraz üretiminin ağırlıklı yapıldığını söyledi. Sıcakların tehlikeli bir şekilde arttığını dile getiren Akçalar, don tehlikesinin kapıda olduğuna dikkat çekerek, "Genellikle ağaçlar mart ayında çiçek açar. Ama bu yıl şubat ayının ilk günlerinde ağaçlar çiçeklendi. Ben bugün ilaçlama yaparken ağaçların çiçek açtığını bizzat gördüm. Hava şartları böyle devam ederse, ani bir don durumunda çiçekler dökülür, çiftçimiz bundan olumsuz etkilenir" dedi.

Akçalar, don ihtimaline karşı sigorta uyarısında bulunarak, "Çiftçilerimizi bir kez daha ikaz ediyoruz. Don ürünlerimizi tehdit edebilir. Bu yüzden TARSİM sigortası yaptırın. Erken dona karşı hazırlıklı olalım. Çiçeklenmedeki hasarı sigorta karşılıyor. Genellikle aşırı don 5 yılda bir oluyor" şeklinde konuştu.

"KRİTİK SÜREÇ 24 NİSAN'DA BİTER"

Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle ağaçlarda erken çiçek açma görüldüğünü söyledi. Mart ve nisan aylarında aşırı don olması durumunda bunun üretimi olumsuz etkileyebileceğini dile getiren Fırtına, geçtiğimiz yıllarda bu tür vakalar yaşandığını hatırlattı. Fırtına, Kestel'de donun en çok erik ve şeftali üretimini olumsuz etkileyebileceğini kaydetti. Fırtına, "Şu an için don söz konusu değil. Ama olmayacak anlamına da gelmiyor. Bu konuda tedirginliğimiz sürüyor. Havalar böyle gider ve martta sıcaklık eksi 5-6 dereceye düşerse ürünlerimiz zarar görebilir. Bizim için kritik dönem mart ayında başlar, 24 Nisan'da sona erer. Bu süreci atlatırsak başka korkumuz yok" dedi.

Fırtına, Bursa'da yıllık yaklaşık 120 bin ton şeftali, 25-30 bin ton arası da erik elde edildiğini söyledi. Fırtına, İl Tarım Koordinasyon kuruluna kayıtlı 170 bin çiftçi olduğunu, bunların yaklaşık 120 binin aktif olduğunu sözlerine ekledi.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.