Çiftçi ve belediye borçları silinecek

Çiftçi ve belediye borçları silinecek

Hükümetin vergi borçlarının yeniden yapılandırılması önerisine, her kesimden 'Biz de bu kapsama dahil olalım' teklifleri geliyor.

 Artan talep karşısında duyarsız kalmayan yetkililer, çiftçi ve belediye borçlarına yönelik de bir düzenlemenin yapılandırmaya dahil edileceği müjdesini verdi.

Hükümetin ekonomide bir yıl önce başlatılan operasyonlar nedeniyle sıkıntıya giren esnaf, zanaatkar ve KOBİ'lere yönelik vergi ve SGK prim borçları ile ilgili başlattığı yeniden yapılandırmanın kapsamının genişletileceği öğrenildi. Bu kapsamda çiftçi ve belediye borçlarına yönelik de bir düzenlemenin olacağı öğrenildi. Özellikle 17 ve 25 Aralık operasyonlarında döviz kurunun tetiklenmesi sağlanmış, bunun üzerine Merkez Bankası'nın ocak ayında yüzde 5,5 oranında faizleri artırmasıyla kredi kullanan firmaların kredi faizlerini yüzde 22'ler seviyesinde artırmıştı. Üç aylık devre faizleri ortaya çıktığında kullanılan kredilerin yüksek faizleri, hem de dönem vergileri ve sosyal güvenlik giderlerinin ne kadar yüksek olduğu ortaya çıkmıştı.

'BİZİ DE DAHİL EDİN' TALEPLERİ ÇOĞALDI

Hükümetin teklifinin TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndaki görüşülmesi aşamasında her kesimden insanlar 'biz de bu kapsama dahil olalım' şeklinde bir görüş içerisinde olduğunu dile getiren yetkililer, illerdeki ziraat odaları başkanlarının da milletvekillerini ziyaret ettiğine dikkat çekiyor. Özellikle tarım kesiminin borçlarının bu yapılandırmada yer almamasının eleştirildiği dile getirilirken Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) kanalıyla taleplerini iletmeye hazırlandıkları öğrenildi.

ÇİFTÇİNİN ELEKTRİK BORCU 1.2 MİLYAR LİRAYI BULDU

Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği de üye çiftçilerinin ödenemeyen elektrik borçlarındaki faizleri ve vergi borçlarındaki faizlerinin torba tasarı içerisine alınarak silinmesini istiyor. Çiftçiler anaparanın borçlarının üzerine neredeyse bir o kadar da faiz biriktiğini dile getiriyor. Böylece 2,5 milyon çiftçinin elektrik anaparası 810 milyon lira olan borcun faile birlikte toplam 1.2 milyar liraya çıktığı belirtiliyor. Bu kesimin özel şirketlere de 1 milyar lira borcu bulunduğu iddia ediliyor. Yine belediyelerden de alacakların tahsilinin kolaylaştırılması taleplerinin geldiği ifade ediliyor.

TRT'nin bandrol ücreti de kapsamda

Vergi ve SGK prim borçlarının tahsilatını hızlandıracak tasarıya TRT'nin tahsil edemediği bandrol ücretleri de giriyor. TRT Genel Müdürlüğü yetkilileri, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'na tahsilatını yapamadıkları ve Sayıştay'ın 2011 yılı raporlarına daki bandrol ücretlerinin tahsilatını sağlayacak önergelerinin yer alması sağlandı. TRT'nin 6183 sayılı kanununda alacaklıların takip ve tahsili için 'takibata salahiyetli tahsil dairesi' şeklinde biriminin olmaması nedeniyle Kurumun ödeme emirleri mahkemece iptal ediliyordu. Bu nedenle de bandrol alacakları ile para cezalarının takip ve tahsilinde sorun yaşanıyordu.

Bandrol ücreti nedir?

Bandrol ücreti radyo, televizyon, video ve birleşik cihazlardan alınan ücreti gösteriyor. Bu ücret ürünün satışı sırasında, fabrika çıkış fiyatına veya ithal maliyeti üzerinden bir defaya mahsus olarak alınıyor. Bu ücret bu ürünlerin fiyatına yaklaşık yüzde 16 bir artış koyuyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.