Çiftçi tek tuşla arazisine ulaşacak

Çiftçi tek tuşla arazisine ulaşacak

Tarladan anlık bilgiler toplayan, robot teknolojisiyle çalışan TARSEY sistemi tanıtıldı. Bakan Eker, "Çiftçiler tek tuşla tarlaya ulaşacak" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, dünyada ilk kez Türkiye tarafından üretilip geliştirilen Tarım Sektörü Entegre Bilgi Yönetim Sistemi'ni (TARSEY) 78 milyon vatandaşın hizmetine sunduklarını söyledi. Eker, TARSEY için tarladan anlık bilgiler toplayan ve tamamen robot teknolojisiyle çalışan istasyonu tanıttı. Bu sayede çiftçinin evinde tek tuşla ürünü ve tarlasına ilişkin tüm bilgileri alabileceğini belirten Eker, ileriki dönemde vatandaşların da gıdaların içeriğine aynı sistem üzerinden ulaşabileceğini aktardı.

ANLIK GÖRÜLECEK 

Sistemin tasarımının tamamen Türkiye'ye ait olduğunu vurgulayan Eker, "Türkiye'deki 32 milyon 500 bin arazi parseline ait verimlilik tahmini, hangi ürünlerin yetiştiği, hangi alet ve ekipmanın kullanıldığı, ürünün nasıl yetiştirildiği gibi tüm bilgiler anlık olarak sisteme işleniyor. Hem çiftçi hem vatandaş hem de kamu kurumları bu bilgilere anlık ulaşabilecek" dedi. Türkiye genelinde 400 istasyonun sisteme bilgi aktardığını belirten Eker, bu sayının yılsonunda bin 200'e çıkarılacağını bildirdi. Bakan Eker, sistemin işleyişini şöyle anlattı: 

"Bu sayede artık gerçek anlamda tarımsal sayım yapabilecek imkâna sahibiz. Sistem bürokrasiyi de rahatlatacak. Tarım arazileri üzerinde yapılan tüm işlemler görülebilecek. Destek başvuruları, kayıt ve bilgi alma, tarladan sofraya ürün bilgileri tüketiciler tarafından görülebilecek." 

ROBOTA GÜNDEMİ SORDU! 

Ankara'nın Çubuk ilçesinde bulunan TARSEY istasyonunu basın mensuplarına tanıtan Bakan Eker, robot teknolojisiyle çalışan istasyonun toprak altı nem oranı, anlık yağış hızı, hava basıncı, bitki hastalıkları gibi 39 ayrı parametrede ölçüm yaptığını söyledi. Eker, çiftçilerin bakanlık tarafından dağıtılan tablet bilgisayarlarla bu bilgileri evinde anında görebildiğine dikkat çekti. Bakan Eker, basın mensuplarının önünde yüz tanıma sistemi ile çalışan robota anlık hava sıcaklığı, ürün bilgileri gibi soruları yöneltti. Eker'in, "Türkiye'nin birinci gündemi ne?" sorusuna robotun "sanatçı Mirkelam" yanıtı vermesi kahkahalara neden oldu.

sabah

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.