Çiftçi bu yöntemle yüzde 50 verim artışı sağladı

Çiftçi bu yöntemle yüzde 50 verim artışı sağladı

Türkiye'de, ilk defa kullanılan sistem, uygulandığı ikinci yılın sonuçlarına göre çiftçilere umut oldu.

MERSİN'de, güneş enerjisini dezenfeksiyon amaçlı kullanarak nematod ve kök hastalıkları ile mücadele eden 'solarizasyon' uygulaması, yüzde 50 verim artışı sağlayarak çiftçinin yeni umudu oldu.

Türkiye'de, Nematod ve Kök Hastalıkları ile Mücadele Projesi' kapsamında ilk defa kullanılan solarizasyon sistemi, uygulandığı ikinci yılın sonuçlarına göre çiftçilere umut oldu. Temmuz ve ağustos aylarında seralarda uygulanan, üreticilere verim kaybı yaşatan hastalıkları engelleyen sistem, biberde yüzde 50'ye yakın verim artışı sağlayıp hastalık düzeyini yüzde 5 seviyelerine indirdi. Merkeze bağlı Kazanlı Mahallesi'ndeki örtü altı biber yetiştiriciliği yapan çiftçilerin seralarında uygulanan sistemin ikinci yıl sonuçları, gelecek yıllardaki üretimde yaşanacak artışların sinyalini verdi. 

Temmuz ve ağustos aylarında toprağın üzerine muşamba serip ısıtılması ile dezenfekte etme yönteminin 2 yıllık sonuçlarının açıklandığı 'Tarla Günü' etkinliğine Mersin Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Tarım Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Politikalar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Doç.Dr.Birol Akbaş, Mersin Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Çiftepala, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver katıldı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası desteği, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü işbirliğinde yürütülen projede, geçtiğimiz yıl 10 serada yapılan deneme üretimleri bu yıl 15 serada yapılmaya başlandı.

YÜZDE 50 VERİM ARTIŞI 

Doğru uygulama yöntemleri ile çiftçilerin verimi yüzde 50 oranında arttırabileceğini ifade eden Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü yetkilisi Doç.Dr.Seral Yücel üreticilerin dikimden önce toprağa doğru şekilde solarizasyon uygulaması yapmaları halinde nematod ve kök hastalıklarında azalma sonucunu elde edeceklerini belirterek, "9 ay boyunca ilaçlama yapmadan koruma sağlayabilirler. Verimde 50'nin üzerinde artış sağlanabilir. Bu sistemi kullanan üreticiler maddi kazancın yanında toprağı, çevreyi ve ürünü kirletmemiş olacaklar. İlaç masrafı olmayacak. Ne toprak kirleniyor ne de ilaçlar yeraltı sularına karışmış oluyor. Hem maddi kar hem de çevre kirliliği önleniyor. Kalıntısız ürünler elde etmek insan ve çevre sağlığı açısından çok önemli. Uygulama yapılmayan toprağa göre uygulama yapılan topraklarda ciddi verim ve kalite artışı sağlanıyor" dedi.

MALİYETLER DÜŞTÜ

60 dönümlük alanda uygulamayı kullanan üretici Uğur Çetinkaya ise, solarizasyon uygulaması yapmadıkları yıllarda nematod ve kök hastalıkları yüzünden ciddi verim kaybı yaşadıklarını söyledi. 2 yıl önce solarizasyon uygulamasına başladıklarını ve bitkileri söktükten sonra 6-8 hafta süre ile solarizasyon uygulaması yapıp tarlayı örttüklerini vurgulayan Çetinkaya, "Fidelerimizi diktikten sonra bitkilerimizdeki büyüme daha hızlı oldu. Bu bize verim artışı olarak döndü. Şu an yüzde 30'a varan bir verim artışımız var. Maliyet anlamında ise, mücadele edeceğimiz bir zararlı olmadığı için yüzde 25 oranında düşük maliyet kazancımız oldu. İlaç ve gübre kullanmadığımız için. Öte yandan piyasaya daha temiz ürün sürmemize sebep oldu. Solarizayon uyguladığımız tüm alanlarda büyük başarılar elde ettik" diye konuştu.

Dha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.