Çiftçi az ekti, patates fiyatları arttı

Çiftçi az ekti, patates fiyatları arttı

Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Tavşan, Türkiye’de patates fiyatlarının, geçen yıl üründen zarar eden çiftçinin ekim alanlarını azaltması sonucu yükseldiğini söyledi.

Tavşan, “Patates şu an başka bir ülkeden getirilse bile 2- 3 TL’nin altında satılması çok zor. Nisan Mayıs aylarına yani diğer bir hasat zamanına kadar patatesin fiyatı böyle gidecek.” dedi.

TÜSEMKOM Başkanı Yüksel Tavşan, patates fiyatlarındaki artışın geçtiğimiz sene fiyatlarının aşırı düşmesinden kaynaklandığını belirtti. Taşan, “Geçen yıllarda patatesin para etmemesi sonucu çiftçi üretimden kaçtı. Ayrıca patatesin ilk üretildiği aylarda ihracat oldu dolayısıyla şuan Türkiye’deki patates ihtiyacı karşılayamıyor. Buna bağlı olarak ta fiyatlarda artış meydana geliyor. Elde olan patates belirli miktarda ve şuan bunu arttırmakta mümkün değil. Patates fiyatları yeni patates üretimi olana kadar yani nisan mayıs ayına kadar bu şekilde olacak ya da biraz daha artarak devam edecek.” şeklinde konuştu.

Hallerde, depolarda ve çiftçilerin elinde patates olduğunu belirten Tavşan, “Üretici elindeki tüm patatesi aynı anda piyasaya sürerse bir ay sonra hiç patates bulunamaz. Piyasadan talep edilen kadar ürünün piyasaya sürülmesi lazım. Elde ki ürünlerin yeni patates çıkana kadar belli miktarlara bölünmesi gerek.” ifadelerini kullandı.

‘PLANSIZ ÜRETİM MALİYETİN ALTINDA FİYATLARA NEDEN OLUYOR’

Türkiye’de üretim planlamasının mutlaka yapılması gerektiğini belirten Tavşan, “İç piyasa ve dış piyasa da bir üretim planlaması olmalı ki üreticide önünü görsün. Bu sene hangi ürün fazla para ediyorsa seneye üretici ona yöneliyor. Üretim fazla olunca da o ürün o sene para etmiyor. Geçen yıl üreticinin elindeki patates fiyatları 10- 15 kuruştu bu yıl da üretici patates ekmekten kaçtı. Bu sefer fiyatlar yükseldi üretici kendine özgü yöntemlerle üretime yöneliyor buda maalesef maliyetin altında fiyatlarla karşılaşılmasına zemin hazırlıyor.” diye konuştu.

 Eldeki sebze ve meyveyi fiyatı yükseldi diye arttırmanın ithalat harici mümkün olmadığını hatırlatan Tavşan, şunları kaydetti: “Patates şuan başka bir ülkeden getirilse bile 2- 3 TL’nin altında satmak çok zor. Sebze ve meyvelerde ki ani fiyat artışlarının önüne geçebilmek için dengeli üretimin olması lazım. Nisan mayıs aylarına yani diğer bir hasat zamanına kadar patatesin fiyatı böyle gidecek.”

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.