Çiçekçilerin umudu 14 Şubat

Çiçekçilerin umudu 14 Şubat

14 Şubat Sevgililer Günü’ne sayılı günler kala çiçek satıcıları, Flora Çiçekçilik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nde yapılan çiçek mezatında çiçekleri en uygun fiyata almak için yarışıyor.

Sadece İzmir’de Sevgililer Günü’ne özel 4 milyon dal gül satılması hedeflenirken, günün pazara denk gelmesi ise satıcıları endişelendiriyor. İzmirli çiçek satıcıları, yaklaşan 14 Şubat Sevgililer Günü nedeniyle Flora Çiçekçilik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nde yapılan çiçek mezatına katılıyor ve farklı türdeki çiçekleri en uygun fiyata almak için yarışıyor. Açık artırma usulü ile yapılan ve altı gün süren mezatta en fazla kırmızı gül tercih ediliyor. Geçen yıl yaşanan don olayları nedeniyle üretimde yaşanan sıkıntılar fiyatlara yansımış, hem çiçek üreticileri hem de satıcılar 14 Şubat Sevgililer Günü’nde beklediklerini bulamamıştı. Bu yıl don olaylarının yaşanmaması hem üreticileri hem de satıcıları sevindirirken, Sevgililer Günü’nün pazar gününe denk gelmesi ise endişeye yol açtı. Çiçek satıcıları, pazar günü okul ve iş yerlerinin kapalı olması nedeniyle vatandaşların izin gününde daha farklı hediyelere başvuracağı endişesini taşımaya başladı. 

BİR GÜNDE 400 KOLİ ÇİÇEK SATILIYOR 

Çiçek satıcılarının ürünleri almak için kooperatifte yapılan mezata katıldığını belirten İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış, süreci şöyle anlattı: “Üreticilerimiz çiçekleri kooperatife getiriyor. Çiçek satan arkadaşlarımız da ürünleri açık artırma usulü ile buradan alıyor. Bugün yaklaşık 400 koli çiçek satılacak. Bu 400 kolinin 150 kolisi kırmızı gülden oluşuyor. Çiçekler banttan geçiyor ve satıcılar istedikleri ürünü fiyatlarına göre seçip alabiliyorlar.”

“PAZAR GÜNÜ İNSANLAR EVİNDE” 

14 Şubat Sevgililer Günü’nde beklentilerinin yüksek olduğunu ancak günün pazara denk gelmesinin dezavantaj olduğunu belirten Kış, “Temennimiz her zamanki gibi yüksek ama işlerimiz etkilenir mi diye endişe içerisindeyiz. Pazar günü insanlar evinde. Biz Sevgililer Günü’nde çiçekleri evlere ve iş yerlerine yolluyoruz. İnsanlar evlerinde olunca farklı hediye alternatifleri oluyor. Eşini yemeğe götürebiliyorlar ya da alışveriş merkezlerinden başka hediyeler alabiliyorlar. Okulların, işyerlerinin kapalı olması işimizi etkileyecek ama etkilememesini umuyoruz. Umarım bütün esnaf arkadaşlarımızın yüzü güler ve duaları kabul olur” dedi.

HEDEF 4 MİLYON DAL GÜL SATIŞI 

Geçen yıl, yaşanan don olayları nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadıklarını kaydeden Kış, “Bu yıl iklimle ilgili bir sıkıntı yaşanmadı. Geçen yıl sadece İzmir’de 14 Şubat Sevgililer Günü için 3 milyon dal gül satıldı. Bu yıl pazar gününe denk gelmesine rağmen iklim koşulları iyi olduğu için 4 milyon dal gül satmayı hedefliyoruz. Ürünlerimiz çok bol ve kaliteli. Yerli ürünleri tercih etmemiz lazım ki üreticilerimizi de bu özel günlerde ayakta tutalım” diye konuştu.

“AMACIMIZ UCUZA ALIP UCUZA SATMAK” 

İzmir Buca’da çiçek satan İlhan Kocaliman isimli satıcı, çiçekleri diğer satıcılarla yarışarak temin ettiklerini belirterek şunları söyledi: “Bu yıl da pazara denk geldiği için fazla bir beklentimiz yok ancak yine de vatandaşı mağdur etmemek için malları almak durumundayız. Ne kadar ucuza alırsak vatandaşa o kadar ucuza vereceğiz. Gülün tanesini 10 TL’ye satmıyoruz. Genelde böyle zannediliyor. Amacımız çiçeği ucuza alıp ucuza satmak. Bir gülün aksesuarları var. İçine yeşillik ve gelin çiçeği takıyoruz, ambalajlıyoruz. Ancak o zaman 10 TL’ye satabiliyoruz.”

ŞEHİR DIŞINDAN GELEN SATICILAR DA VAR 

Mezatta, İzmir dışından gelen satıcılar da vardı. Manisa Soma’dan mezat için gelen Mehmet Kaya, “Malımızı alıp 14 Şubat Sevgililer Günü’nde müşterilerimize sunmak istiyoruz. Şimdiye dek gül, şebboy ve karanfil aldım. İlerleyen saatlerde başka çiçekler de alacağım. Bize en yakın İzmir olduğundan mezat için buraya geldik. Bursa’da da var ancak orası uzak” ifadelerini kullandı. Ürünlerin pahalı olduğunu söyleyen Yasemin Çohan isimli satıcı ise şöyle konuştu: “Mezat stresli geçiyor çünkü fiyatlar yüksek. İş olacak mı, olmayacak mı bilmiyoruz. Pazara denk gelmesi bizim için kötü oldu. Henüz çiçek almadım çünkü fiyatlar çok yüksek geldi. Güllerimi seradan aldım, diğer çiçekleri de buradan almaya çalışacağım.”

iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.