CHP, Said Nursi, Şeyh Said ve Seyid Rıza ile helalleşecek mi?

CHP, Said Nursi, Şeyh Said ve Seyid Rıza ile helalleşecek mi?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "helalleşme" çıkışıyla birlikte, CHP'yle arasında tarihsel bir soğukluk bulunan muhafazakar kitlelerle ortak bir zeminde buluşmanın yollarını arıyor

Helalleşmeyi Independent Türkçe'ye değerlendiren bazı isimler "Şeyh Said, Seyid Rıza ve Said-i Nursi'yle de helalleşilmeli" çağrısında bulundu.

Demokrasiyi Güçlendirme Derneği Genel Başkanı İlyas Buzgan, Kılıçdaroğlu'nun "Helalleşme" çıkışıyla bir niyet beyanında bulunduğunu ve harekete geçtiğini, Türkiye'nin açık yaralarının neler olduğunu bir liste olarak kamuoyuna deklare ettiğini ve bu listenin çok kabarık bir liste olduğunu söyledi.

CHP HELALLEŞME LİSTESİNE SAİD NURSİ'Yİ DE ALMALI

Anca listenin eksik olduğuna dikkat çeken Buzgan, "Kılıçdaroğlu'nun, 1920'li ve 30'lu, hatta 1960'ların başında büyük mağduriyetlere neden olan olayları listeye almadığını düşünüyorum. Bu liste bu sorunları içermediği sürece eksik kalacak. Örneğin Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin bilinmediğini hepimiz biliyoruz… İkincisi Seyid Rıza'nın mezarı bilinmiyor. Üçüncüsü Said-i Nursi'nin mezarı bilinmiyor. Geçmişle yüzleşilecekse CHP'nin helalleşme listesine bunlar da alınmalı" dedi.

CHP, KEMALİZM İLE İLGİLİ ÖZELEŞTİRİ YAPMALI

Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der), Başkanı Rıdvan Kaya da "CHP, Kemalizm ile ilgili özeleştiri yapmalı" şeklinde konuştu.

Kaya, "Kemalizmin herkesin biat etmek zorunda olduğu temel bir ideolojik çerçeve olması gerektiği anlayışını hala savunuyorsanız, ki savunuluyor, dolayısıyla değişim olayı bana inandırıcı gelmiyor. CHP, geçmişi itibariyle resmi ideolojinin bizzat muhafızı rolünde olduğu için resmi ideolojiyi tartışması lazım. Geçmişle hesaplaşma olmayınca helalleşmenin de bir anlamı olacağını düşünmüyorum. Bunu yapabilir mi? Bence bunu yapabilmesi mümkün değil. Çünkü CHP'nin dayandığı farklı kesimler de var. Bizatihi organik kimliğini yansıtan kesimler asla bunu kabul etmeyecek."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.