CHP, Risale-i Nur için mi Anayasa Mahkemesi'ne gitti?

CHP, Risale-i Nur için mi Anayasa Mahkemesi'ne gitti?

Bir kısım medya bunu "Risale-i Nur için Anayasa Mahkemesi'ne gitti" şeklinde yorumladı

Risale Haber-Haber Merkezi
 
Anamuhalefet partisi CHP, torba kanundaki 23 maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Bir kısım medya bunu "Risale-i Nur için Anayasa Mahkemesi'ne gitti" şeklinde yorumladı.
 
TBMM’de düzenlediği basın toplantısında başvuruyla ilgili bilgi veren CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’ndaki değişikliğin mülkiyet ve fikir özgürlüğüne aykırı olduğunu söyledi.
 
Zaman'da yer alan habere göre CHP, daha önce 3 önemli maddesini iptal ettirdiği torba kanunla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne yeni başvuruda bulundu. İkinci başvuruda, Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla kanundaki 23 düzenlemenin daha iptali istendi. İptali istenen maddeler arasında, Risale-i Nur Külliyatı’nın basımını devlet tekeline alan ve 225 gündür Risalelerin basımını engelleyen kanun maddesi de var. 
 
Hükümetin, Soma’da 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan facia sonrası ‘madencilerin şartlarını’ düzeltme iddiasıyla TBMM’ye getirdiği ancak farklı konulardaki eklemelerle 150 maddeyi bulan ‘torba kanuna ilişkin itirazlar sürüyor. CHP, kanunun çıkmasının hemen ardından hükümete yakın işadamlarına özelleştirme kıyağı öngören düzenleme ile internetin TİB tarafından engellenebilmesi ve görevden alınan memurların mahkeme kararına rağmen iade edilmemesini içeren üç önemli maddeyi mahkemeye götürmüş ve iptal edilmelerini sağlamıştı. Torba kanundaki düzenlemelerle ilgili uzun süredir kapsamlı çalışma yapan CHP’nin hukukçu kurmayları, kanundaki 23 ayrı düzenlemeyi daha mahkemeye taşıdı.
 
Grup Başkan Vekili Hamzaçebi, iptalini istedikleri maddeler arasında ‘taşeron uygulamasının genişletilmesi, meraların daraltılması, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun devletleştirilmesi, belediyelerin vakıf ve derneklere bina verebilmesi ve bazı eserlerin basım yetkisinin devlete verilmesi düzenlemelerinin de yer aldığını belirtti.
 
Kanunun 87. maddesindeki Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda değişiklik öngören maddenin 63 yıldır yürürlükte olduğunu ve bugüne kadar bir sorun yaşanmadığını belirten Hamzaçebi, “Yeni düzenleme doğrudan doğruya mülkiyet hakkına, düşünce ve fikir özgürlüğüne engel. Zaten mevcut kanunda eser iki yıl piyasada yoksa devlet tarafından basımı yapılması öngörülüyor. Ancak yeni düzenlemede iki yıl şartı ortadan kaldırılıyor. Bu maddede, ‘istediğimiz eseri devletleştiririz’ deniyor. Ayrıca devlet belki eserin içeriğini değiştirecek, gizli bir sansür de getirilmiştir.” dedi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
27 Yorum