Cezayir'de yeni anayasa; Berberice ikinci resmi dil

Cezayir'de yeni anayasa; Berberice ikinci resmi dil

Cezayir'de yeni anayasa paketiyle, cumhurbaşkanının görev süresi iki yılla sınırlandırılıyor, ülkenin en büyük azınlığı Berberilerin dili de resmi dil statüsüne kavuşuyor

Cezayir parlamentosunda yapılan oylamada yeni anayasa düzenlemesi kabul edildi. Yeni anayasaya göre cumhurbaşkanının görevi iki dönemle sınırlı olacak.

Cumhurbaşkanı Abdulaziz Bouteflika tarafından yapılan açıklamada, yeni anayasanın Cezayir'in siyasal yapısı ve mevcut şartları için kullanışlı olacağını bildirdi. Öte yandan, yeni anayasa reform paketine 499 milletvekilinin onay vermesi ülkedeki konsesüs varlığı için olumlu karşılandı.
Anayasal düzenleme cumhurbaşkanına sadece iki dönem seçilme hakkı tanınmasının yanı sıra Amazik ya da bilinen ismiyle Berberilerin dilinin de Arapça’dan sonra ülkenin ikinci resmi dili olmasını da kapsıyor.
Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, Fransız sömürgesine karşı başlatılan halk ayaklanmasının 61. yıl dönümü münasebetiyle 31 Ekim'de yayımladığı mesajda, anayasanın bazı maddelerinde düzenlemeleri ihtiva eden revizyonun içeriğinin yakın bir zamanda açıklanacağını duyurmuştu.
Cezayir'in 39 milyonluk nüfusunun 13 milyonunu Berberiler oluşturuyor.  


Dünya Bülteni 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.