Cezaevinden çini ustası olarak çıkıyorlar

Cezaevinden çini ustası olarak çıkıyorlar

Kütahya'da bulunan E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndaki mahkumlar, günlerini çini sanatının inceliklerini öğrenerek geçiriyor.

Cezaevi 1. Müdürü Kasım Demiralp, "Buradaki kader mahkumlarımıza hem sanatı sevdirmek hem özgüven duygusunu aşılamak hem de toplumda iyi bir yere getirerek, onları topluma kazandırmaktır" dedi.

Cezaevinden çini ustası olarak çıkıyorlar
 
Kütahya E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndaki tutuklu ve hükümlüler, günlerini cezaevinde bulunan atölyelerde çini yapımını öğrenerek geçiriyor. Cezaevi 1. Müdürü Kasım Demiralp, şu an çini atölyesinde 80 tutuklu ve hükümlünün çini öğrendiğini söyledi. Bu mahkumlara 6 personelin eğitim verdiğini belirten Demiralp, "Kurumumuzun amacı burada üretim yapmak değildir. Buradaki kader mahkumlarımıza hem sanatı sevdirmek hem özgüven duygusunu aşılamak hem de toplumda iyi bir yere getirerek, onları topluma kazandırmaktır" dedi. Demiralp, kurumlarının bu atölyeler nedeniyle kar amacı gütmediğini dile getirerek, kurumlarının Türkiye'deki diğer ceza infaz kurumlarına da örnek olduğunu anlattı.

TOPLUMA KAZANDIRILIYORLAR

Türkiye'de diğer cezaevlerine de benzer atölyeler kurulmaya başlandığını aktaran Demiralp, şöyle konuştu: "Buraların, insanları topluma kazandırmada büyük yararını gördük. Biz, bakanlığımızın bir aynasıyız. Burada kapalı bir kutu değiliz. Tutuklu ve hükümlü arkadaşlarımızın yapmış oldukları eserleri, Türkiye'de 10'a yakın il ve uluslararası fuarlarda sergilemekteyiz. El emeği göz nuru, topraktan başlayıp son aşamasına kadar hepsini kendimiz imal ediyoruz. Burada arkadaşlarımız, iyi bir iş yapmanın yanı sıra kaza sigortaları ile az da olsa para almaktadırlar. Bazıları ise alınteriyle kazandıkları paraları çocuklarına gönderebilmektedir. Bu duygusal olarak önemli. Buradan çıktıktan sonra da bir iş bulabiliyorlar. Yıl içerisinde atölyede çini öğrenenlerin sayısı 500-600 kişiyi bulmaktadır. Hedefimiz ise bakanlığımızın çalışması doğrultusunda yurtdışında bazı fuarlara katılmak."

5 BİN MAHKUM ÇİNİ ÖĞRENDİ

Atölyenin işletme şefi Murat Çetin de yaklaşık 20 yıldır cezaevinde çalıştığını ve 16 yıldır da çini atölyesinde şeflik yaptığını söyledi. Bu süre zarfından yaklaşık 5 binin üzerinde hükümlü ve tutukluya çini yapmasını öğrettiğini kaydeden Çetin, "Şu an da 80 tutuklu ve hükümlümüz çini öğreniyor. Yaklaşık 2-3 ay gibi bir kurstan sonra yeteneğine göre birimlere yerleştiriyoruz. Burada çalışan hükümlü ve tutuklular, hem meslek öğreniyor hem de zamanlarını değerlendirmiş oluyorlar. Çıktıktan sonra da kendilerine birer meslek edinmiş oluyorlar. Hatta buradan çıktıktan sonra birkaç öğrencim çini atölyesi açtı. Bu işi yaparak dışarıda ekmek yiyenler var" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.