Cezaevi değil, eğitim yuvası

Cezaevi değil, eğitim yuvası

İZMİR'in Ödemiş İlçesi'ndeki M Tipi Kapalı Açık İnfaz Kurumu'nda son 10 yılda 720 hükümlü ve tutuklu diploma aldı. Mahkumlar, cezaevinde açılan çeşitli kurslara da katılıp meslek öğreniyor.

Ödemiş M Tipi Kapalı Açık İnfaz Kurumu bir eğitim yuvası gibi mezun yetiştiriyor. 10 yıl içerisinde 720 hükümlü ve tutuklu ortaokul, lise, açık öğretim fakültesi ve meslek yüksekokuluna devam ederek eğitimlerini tamamladı. Halen açık öğretimde okuyan 30 ortaokul, 48 lise, 3 fakülte öğrencisi bulunuyor. 6 kişi örgün eğitimde meslek yüksekokulunda okurken, 12 kişi okuma yazma, 70 kişi de bahçecilik, bilgisayar, aşçılık, cam seramik, seracılık, arı yetiştiriciliği, anten sistemleri kurulumu, oto ses sistemleri kurulumları konusunda meslek kurslarına devam ediyor. Cezaevinde, 440 hükümlü ve tutuklu kapalı, 185 hükümlü ise açık kısımda kalıyor. 

"OKUMANIN YAŞI YOK"

Hükümlülerden Cemal Heper, 10 yıldan bu yana burada bulunduğunu belirtirken Açık Öğretim Lisesi'ndeki eğitimine devam ettiğini söyledi. Heper, şöyle dedi:

"Okumanın ne kadar güzel olduğunu anlayarak, insanın hayatı daha güzel görebildiğine inandım. Üniversiteye de devam etmek istiyorum. Daha kültürlü ve kendimi geliştirmiş olarak buradan çıkacağım. Ailem için daha faydalı olacağımı düşünüyorum." 

Aslen Erzurumlu olduğunu ve Karaman Cezaevi'nden İzmir'e getirildiğini anlatan hükümlülerden Emrullah Özdemir, bu süreçte ortaokula başladığını şimdi ise liseye devam ettiğini belirtti. Kendilerine defter kitap gibi eğitim araçlarının hem de verimli bir çalışma ortamının sunulduğunu kaydeden Özdemir, şunları anlattı:

"Okumanın yaşı yok. Boş zamanlarımızı okuyarak değerlendiriyoruz. Toplumda mahkumlara bakış açısı ne yazık ki olumsuz. Genelde dışlanıyoruz. Bunu kırmak için okulumuza devam ediyor, millete hayırlı bir insan olarak bu cezaevinden çıkmak istiyoruz." 

Cezaevinde 4 yıldan bu yana tutulduğunu buraya ilkokul mezunu olarak geldiğini belirten Serkan Yaman ise, ortaokul mezunu olduğunu bildirirken "Şimdi liseye devam ediyorum. Burada diğer arkadaşlarımızla birlikte, toplu şekilde eğitim alıyoruz. Amacım üniversite okumak" dedi.

"CEZAEVİNDE OLDUĞUMUZU UNUTTUK"

Cezaevinde 7 yıldır kalan Ersin Durak, en son yapılan 15 Mart'taki Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na giren 11 kişi arasından birinci oldu. Durak, öğretmeniyle beraber bölüm tercihi yaparak lisans eğitimine devam etmeyi hedefliyor. Durak ile aynı şartlarda olan Ozan Efe ise şöyle konuştu: 

"11 yıldır cezaevindeyim. Cezaevine geldiğim zaman, 'ortaokuldan terk' durumundaydım. Cezaevinde verilen eğitimlerle okumaya başladım. Daha sonra üniversitede Radyo ve Televizyonculuk Bölümü'nü kazandım. Başka bölümleri kazanıp gitmeyi düşünüyorum. Bizi burada hayata hazırlıyorlar. Cam seramik, iletişim ve tiyatro kursuna katıldım. Bu kurs programı bize cezaevinde olduğumuzu unutturuyor. Bizim burada insan olduğumuzu hatırlatıyor. Tüm öğretmenlerimize de teşekkür ederiz."

dha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.