Çevre Mühendislerinden Anız Uyarısı

Çevre Mühendislerinden Anız Uyarısı

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, çiftçileri, hasat edilen hububattan sonra anız yakmamaları konusunda uyardı.

Tarlalardan hasat edilen hububattan geriye kalan köklü sap veya sürülmemiş kısma anız denildiğini anlatan Doğan, “Anız toprak için önemli bir organik madde kaynağıdır. Anız yangınları, toprağa organik madde açısından katkı sağlayan kısmın ortadan kaldırılması ve birçok canlının ölmesi anlamına gelmektedir” dedi.
 
“ANIZ TOPRAK İÇİN ÖNEMLİDİR”
 
Ülke topraklarının genellikle organik madde içeriği bakımından fakir olduğunu, yüzde 65’inde ise organik madde içeriğinin az olduğunu aktaran Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, şöyle konuştu;
 
“İdeal toprak içeriğinde yüzde 3’ten fazla olması gereken organik madde miktarı, ülke topraklarımızda ortalama yüzde 1-2 arasında değişmekte olup bu durum gübre kullanımında artışa neden olmaktadır. Toprak içeriğindeki organik madde miktarı, toprağın; fiziksel, kimyasal özelliklerine, oluşumuna, erozyona karşı direncine, biyolojik aktivitesine ve verimine etki etmektedir. Anızların toprağa karışmasıyla birlikte organik madde miktarında artış olan toprağın; su tutma kapasitesi artar, erozyona ve kuraklığa dirençli hale gelir.”
 
“ANIZ YAKMA ÇEVRE KİRLİLİĞE NEDEN OLUYOR”
 
Anız yakmanın toprak verimine zarar verdiği gibi çevre kirliliğine de yol açtığına dikkat çeken Doğan, şöyle konuştu;
 
“Saatlerce süren yangınlarla birlikte oluşan dumanlar hava kirliliğine neden olmaktadır. Hava kirliğine neden olan etmenler rüzgarla birlikte yerleşim alanlarına kadar ulaşmakta, çevre ve insan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Orman alanları yakınlarında yakılan anız yangınları ormanlık alanlara sıçramakta ve zaten yetersiz olan ormanlık alanların zarar görmesine neden olmaktadır. Toprak yüzeyinde yüksek derecede sıcaklık meydana geldiğinden toprağın içerisinde mikrobiyolojik canlıların azalarak doğal dengenin bozulmasına, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak bozulan yapısı nedeniyle veriminin düşmesine, organik madde içeriği azalan toprağın su tutma kapasitesinin düşmesine, erozyona uğramasına ve kuraklığa sebebiyet vermektedir”
 
“DOĞANIN TAHRİBİNİN ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR”
 
Anız yangınları konusunda izleme ve denetleme yetkisine sahip kurumların denetimlerini artırması gerektiğini ifade eden Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Kenan Doğan sözlerini şöyle tamamladı;
 
“Yangınlar denetimlerin ve cezaların yetersizliğinin bir sonucudur. 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun Ek-1 Maddesinin c bendinde 'Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır. Ancak, ikinci ürün ekilen yörelerde valiliklerce hazırlanan eylem planı çerçevesinde ve valiliklerin sorumluluğunda kontrollü anız yakmaya izin verilebilir' denmektedir. Cezai işlemlerin uygulandığı madde içeriğinde bile, ikinci ürün ekilmesi durumunda yangına kontrollü izin verilmiştir. Denetimlerin ve cezai işlemlerin anızların yakılmaması doğrultusunda uygulanması ve hat safhalara ulaşan doğanın tahribinin önüne geçilmesi gerekmektedir.”
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.