Çetin Doğan emir verdi, Balyoz planı hazırlandı

Çetin Doğan emir verdi, Balyoz planı hazırlandı

Mütalaada delillerin değerlendirilmesi sonucu sanık emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın 'Türkiye Cumhuriyeti yürütme organını cebren ıskat veya vazife görmekten men etmek' için oluşturulan yapılanmanın lideri olduğunun tespit edildiği belirtildi.

 Balyoz Harekât Planı'nın da bu nedenle hazırlandığına dikkat çekildi. Söz konusu planda, Doğan'ın harekât planının icrası hariç diğer tüm çalışmaların yürürlüğe girmesi emrini verdiği aktarıldı. Mütalaada, "Sanığın bu emrine istinaden çalışmaların derhal başladığı, görevlendirmede yetkili personele bu görevi teklif ettiği ve bu şahısların da bu görevi kabul ettikleri tespit edilmiştir. Görevlendirmede yetkili şahısların yine sanık tarafından verilen emirler doğrultusunda plandaki görevlileri belirledikleri, yine sanığın emirleri doğrultusunda TSK'dan ilişiği kesileceklerin belirlendiği, hassas tesislerin ve buralarda görevlendirilecek personelin belirlendiği anlaşılmıştır." ifadelerine yer verildi. Doğan'ın emirleri doğrultusunda, plan için gereken tüm istihbari çalışmaların 05-07 Mart 2003 tarihinde gerçekleşen plan seminerine kadar hazırlandığı aktarıldı. 

Mütalaada, plan seminerinde, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın belirlediği senaryoların dışına çıkıldığının gözlemci raporuyla belgelendiği aktarıldı. Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan 1. ORDU PLAN SEMİNERİ-2003 GÖZLEMCİ RAPORU'na göre esas alınması gereken Kara Kuvvetleri Egemen Harekat Planı'nda iç tehdidin ve Kuzey Irak'la da gerginliğin olmadığının belirtilmesine rağmen, emekli Orgeneral Çetin Doğan başkanlığındaki seminerde, birinci önceliğin iç tehdit olduğu vurgulandı.

Zaman