Cerablus’un nüfusu 25 bine ulaştı

Cerablus’un nüfusu 25 bine ulaştı

Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, “25 bin Suriye vatandaşının Cerablus’ta yaşadığını tahmin ediyoruz” dedi.

Kurban Bayramı’nın birinci gününde Türkiye’den Cerablus’a giden heyet Karkamış Gümrük Kapısı’ndan geçerek Cerabluslularla bayram sevincine ortak oldu. Heyette Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Karkamış Belediye Başkanı Nuh Kocaaslan, Karkamış Kaymakamı Yusuf Osman Diktaş ve Ak Parti Karkamış İlçe Başkanı Ahmet Özaslan, yer aldı. Yerli ve yabancı basın mensuplarından oluşan bir grup basın mensubu da Cerablus’a geçerek Kurban Bayramı’nın ilk gününde Cerabluslular’ın bayram kutlamalarını yerinde gördüler.

Cerablus’un nüfusu 25 bine ulaştı
Cerablus’ta yaşayan Suriye vatandaşlarının sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Nursal Çakıroğlu, “24 Ağustos’ta başlayan Fırat Kalkanı Harekatı öncesinde 3 bin 500 Suriye vatandaşının Cerablus’ta yaşadığını tahmin ediyoruz. Şu an ise bu sayının 25 bini bulduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kulandı.
Suriyelilerin ülkelerine dönüşlerinin devam ettiğine dikkat çeken Nursal Çakıroğlu, “Şu ana kadar bin 750’ye yakın Suriyeli Karkamış Gümrük Kapısı’ndan geçiş yaparak yeniden Suriye’ye döndüler. Bu sayılar sadece Karkamış Gümrük Kapısı’ndan geçenleri kapsamaktadır” dedi.

Alt yapı çalışmaları sürüyor
Cerablus’a Türkiye’den elektrik verilmeye başlandığını belirten Nursal Çakıroğlu, “Şu anda Cerablus’ta yüz haneye elektrik veriyoruz. Yine alt yapı ile ilgili çalışmalarımız da sürüyor. Şu ana kadar Cerablus’ta bulunan bir kuyudan Cerablus’un yüzde 50’sine şebeke suyu veriliyor. Diğer yüzde 50’si ise taşıma yöntemiyle içme suyu ihtiyacını karşılıyor. Sivil toplum kuruluşları aracılığıyla Cerablus’ta her gün sıcak yemek dağıtımı yapılmaktadır. Hastane kurma çalışmalarımız da devam ediyor. Acil servis hizmete girdi tam teşekküllü bir hastane ise 3 hafta sonra tamamlanacak” şeklinde konuştu.

Cerablus’u yerel yönetim yönetecek
Nursal Çakıroğlu, Cerablus’un yerel yönetim mi yoksa Türkiye tarafından mı yönetileceği sorusuna ise “Bizim Cerablus’u yönetmek gibi bir öngörümüz yok. Burayı yerel yönetim yönetecek.Biz Cerabluslu’nun yapması gereken hiçbir göreve talip değiliz. Biz uluslar arası hukuka saygılı olarak yerel yöneticinin destekçisiyiz.İnsani yardım için burada bulunuyoruz” diye konuştu.

 

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.