Cepte kişisel veriler korumaya alınıyor

Cepte kişisel veriler korumaya alınıyor

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba kanunla cep telefonları üzerinden ‘kişisel verilerin işlenmesi ve gizliliğin korunması’ getiriliyor.

Buna göre, vatandaşların cep telefonları üzerinden kimlik bilgileri, konumu gibi gizlilik içeren uygulamaları operatörlerin izinsiz kullanması önlenecek. Bu kapsamda bir mağazadan bir tarihte yapılmış alışverişte mağazaya verilen telefon numarasına bir başka zaman diliminde mağazanın önünden geçerken fırsat mesajlar gibi gelen mesajlar da izin alınmadan yapılamayacak. Yetkililer bu durumun operatörlerin mağazalarla numaraları paylaşmasından kaynaklandığını belirterek, artık kişilere sorulmadan numara paylaşımı önlenecek. Uymayan operatörlere BTK tarafından cirolarının yüzde 3’üne kadar idari para cezası uygulanacak. Düzenleme ile ayrıca operatörlerden cep telefonu alıp parasını ödemeden bir başka operatörden cep telefonu alarak dolandırıcılık yapmaya kalkışanlara da önlem getiriliyor.

YENİDEN MECLİS GÜNDEMİNDE

5809 sayılı, “Kişisel verilerin işlenmesi ve gizliliğin korunması”na ilişkin çıkarılan yönetmelik Anayasa Mahkemesi tarafından “Kişisel veriler önemlidir, yönetmelikle değil, kanun maddesi halinde düzenlensin” gerekçesiyle iptal edilmişti. TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba kanunda, kişisel verilerin korunmasına ilişkin 51’nci madde yeniden düzenleniyor. Bilgi Teknolojileri Kurumu yetkilileri, düzenlemenin amacını, "Kişisel verilerin işlenmesi ve gizliliğinin korunması" diye açıkladı. nın amacı bu” değerlendirmesi yaptı.

Dolandırıcılara 'kara liste' ile önlem

Kişisel verilerin gizliliğine ilişkin düzenleme ile fatura bilgilerinin operatörler arasında paylaşılmasının da önü açılıyor. Buna gerekçe olarak da yetkililer, bir operatörden 2 bin lira gibi bir fiyata cep telefonu alıp taksitini ödemeyip, bir başka operatörden de 2 bin liralık cep telefonu alan dolandırıcılara da önlem getirilmesi olduğunu belirtti. Böylece operatörler kendi aralarında ‘bu abone ödeme yapmadı’ bilgisini görebilecek. Bankalar arasında ‘kara listede’ görülmesi gibi cep telefonlarında da ‘kara liste’ olacak.

Cironun yüzde 3'ü para cezası olacak

Düzenleme ile konum bildirme ve veri trafiğinin süresi sonunda silmemesi gibi eylemleri operatör firmasında çalışan herhangi bir kişi de ihlal etse, tüm sorumluluk operatör firmasında olacak. Ayrıca, kişisel verilere ulaşma yetkisinin operatörlerde kimler olacağı da düzenleniyor. Herkesin görmemesi sağlanıyor. Bu kapsamda operatörlerde bu gibi ihlallere kalkışılması halinde cirolarının yüzde 3’üne kadar idari para cezası verilecek.

Yeni şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.