Cepte haksız fatura faiziyle iade edilecek

Cepte haksız fatura faiziyle iade edilecek

GSM şirketleri tüketiciden haksız yere tahsil ettikleri ücretleri kanuni ve temerrüt faiziyle birlikte ödeyecek.

İade edilecek paranın 2 yıl içerisinde tüketiciye ulaştırılamaması halinde devlet bütçesine gelir kaydedilecek.

AK Parti milletvekillerinin hazırladığı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi cep telefonlarından ihale yasasına, pırlanta vergisinden internet kullanımına kadar bir dizi yeni düzenleme getiriyor.

Abonelikten ayrılma

Buna göre tüketicilerden haksız olarak ücret tahsil ettiği tespit edilen GSM operatörleri, bu ücreti kanuni faiz ve temerrüt faizi ile birlikte ödemek zorunda olacak. Ayrıca abonelikten ayrılma ve numara taşıma gibi nedenlerle bedeli ödendiği halde kullanılmadığı için işletme üzerinde kalan bedeller de tüketiciye iade edilecek.

Tüketici yoksa bütçe

Yasa teklifine göre, GSM şirketleri haksız yere tahsil ettikleri ücretlerle, abonelikten ayrılma ya da numara taşıma gibi nedenlerle işletmede kalan bedelleri tüketiciye iade etmek için tüm yöntemleri kullanacak. Buna rağmen tüketicilere 2 yıl içerisinde ulaşılamaması ya da ödemenin mümkün olmaması durumunda, bu bedeller faiziyle birlikte genel bütçeye aktarılacak. Halen faturasız hatlardan mobil internet kullanımında yüzde 25 alınan Özel İletişim Vergisi (ÖİV) faturalı hatlarda olduğu gibi yüzde 5'e indirilebilecek. Teklif bu oranları indirmede Bakanlar Kurulu'nu yetkili kılıyor. Teklif ayrıca yurtdışından getirilen telefonların gerçeğe aykırı şekilde ya da kişinin bilgisi dışında kayda alınmasını yasaklıyor.

Pırlantaya KDV

Hazırlanan teklifle pırlanta, zümrüt, yakut gibi kıymetli taşlardan da artık KDV alınabilecek. Bakanlar Kurulu, Borsa İstanbul Elmas ve Kıymetli Taş Piyasası'nda işlem görecek kıymetli taşlar için farklı vergi oranları belirleme konusunda yetkili olacak.

AA Sayıştay dışı kalacak

Tek­lif­le, Ana­do­lu Ajan­sı­'nın (AA) Ka­mu İk­ti­sa­di Te­şek­kü­lü (KİT) mev­zu­atı ile ka­mu per­so­nel re­ji­mi, Ka­mu İha­le Ka­nu­nu ve Sa­yış­tay Ka­nu­nu dı­şı­na çı­ka­rıl­ma­sı ön­gö­rü­lü­yor. Tek­li­fin ya­sa­laş­ma­sı ha­lin­de Ana­do­lu Ajan­sı per­so­nel alın­ma­sı ve çı­ka­rıl­ma­sın­da da­ha ra­hat ha­re­ket ede­cek. İha­le­le­ri­ni KİK sı­nır­la­ma­sı­na uy­ma­dan ya­pa­bi­le­cek ve Sa­yış­tay AA'­da de­ne­tim ya­pı­la­ma­ya­cak.

Bugün

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.