Cep'e yatırım arttı

Cep'e yatırım arttı

Türkiye’de mobil iletişime olan yatırımlar gün geçtikçe artıyor.

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, operatörlerin bu yıl ikinci ve üçüncü çeyrekte toplam 20 milyar lira net satış geliri olduğunu ifade ederek, “Yatırım miktarı 1,5 milyar liraya yükseldi” dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, BTK tarafından hazırlanan 2015 yılı 3. çeyrek raporu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sayan, bilgi teknolojileri ve iletişim sektörünün hükümet tarafından stratejik sektör olarak kabul edildiğini belirtti. Sayan, Türkiye'de haberleşme sektörünün bu yılın ikinci çeyreğinde 9,6 milyar lira olan net satış gelirlerinin, üçüncü çeyrekte 10,4 milyar liraya, aynı dönemdeki 1,2 milyar lira olan yatırım miktarının ise 1,5 milyar liraya yükseldiğini kaydetti.

GÖRÜŞME SÜRELERİ 404 DAKİKAYA ÇIKTI

Bu yılın ikinci çeyreğindeki 399 dakika olan mobil aylık görüşme süresinin 404 dakikaya çıktığını dile getiren Sayan, 145 dakika olan sabit hatlarla görüşme sürenin ise 134 dakika olarak gerçekleştiğini bildirdi. Bu yılın üçüncü çeyreği itibarıyla sabit ve mobil hatlardan abone başına elde edilen gelirlerde (ARPU) de önemli bir değişim gerçekleştiğine dikkati çeken Sayan, 2010'da 22,3 lira olan sabit ARPU'nun 2015 yılı üçüncü çeyreğine kadar yatay bir seyir izleyerek 23,5 lira, 2010'da 18,7 lira olan mobil ARPU'nun ise 2015 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla 24,8 liraya yükselerek, ilk defa sabit ARPU'nun üzerinde yer aldığını söyledi.

MOBİL KULLANICI 37,5 MİLYON KİŞİ

Sektördeki sabit genişbant internet abonesinin 9,1 milyondan 9,2 milyona çıktığını, mobil genişbant abone sayısının ise 35,3 milyondan 37,5 milyona ulaştığını anlatan Sayan, sabit ve mobil genişbant abone sayılarındaki artışa paralel olarak abone başına internet kullanımındaki artış trendinin devam ettiğini belirtti. Sayan, 2015 yılı ikinci çeyrekteki 1,22 GB olan aylık ortalama mobil veri kullanım miktarının üçüncü çeyrekte yüzde 16,7 artarak 1,42 GB'ye ulaştığını, sabit internet kullanım miktarının ise bir önceki döneme göre yüzde 7,5 artarak 60,11 GB'ye ulaştığını ifade etti.

EN FAZLA ŞİKAYET CEP'E GELDİ

Bu yılın üçüncü çeyreği itibarıyla kuruma iletilen yaklaşık 22 bin 600 şikayetin yüzde 47'sinin mobil sektörle ilgili olduğunu vurgulayan Sayan, internet servis sağlayıcılığı hizmetine yönelik 820, uydu platform hizmetine yönelik 594, sabit telefon hizmetine yönelik 154, mobil hizmetlere yönelik 144 ve Kablo TV hizmetine yönelik 80 şikayet iletildiğini söyledi.

HIZLAR paylaşılacak

Fatih Sayan, 3. Çeyrek Raporu ile mobil internet hızlarına ilişkin bilgilerin de kamuoyuyla paylaşılacağını söyleyerek şöyle devam etti: “2015 yılı üçüncü çeyreğinde kurumumuzca belirlenen illerimizden 10 ilde ölçüm yapıldı. Ortalama mobil veri indirme hızı 6,292 kbps, veri gönderme hızı ise 1,574 kbps olarak hesaplandı."

Mobil şikayetler azaldı

BTK'nın varlık sebeplerinden birini oluşturan tüketici hak ve menfaatlerinin gözetilmesine yönelik faaliyetler kapsamında tüketicilerin görüşlerini ve şikayetlerini titizlikle takip ettiklerini dile getiren Sayan, şikayetlerin azaldığını belirtti. Sayan bir takım tedbirler aldıklarının altını çizerek, "Kurul kararıyla işletmecilerin bayi kanalıyla yaptıkları tarife değişikliği, paket veya katma değerli hizmet alımı veya tüketicinin aldığı hizmette değişiklik yapılması gibi faaliyetlerin tüketici iradesiyle yapıldığına ilişkin ispatlayıcı bilgi ve belgenin sağlanmasına yönelik olarak işletmecilerimize yükümlülük getirildi” dedi.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.