Çeltikte artış suya bağlı

Çeltikte artış suya bağlı

Türkiye'nin "üretimi tüketimini karşılayan" tarım ürünlerinden çeltikte bu yıl 960 bin ton üretim hedefi bulunduğu ancak bu rakama ulaşmak için su sıkıntısının bertaraf edilmesi gerektiği belirtildi.

Türkiye'nin "üretimi tüketimini karşılayan" tarım ürünlerinden çeltikte bu yıl 960 bin ton üretim hedefi bulunduğu ancak bu rakama ulaşmak için su sıkıntısının bertaraf edilmesi gerektiği belirtildi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Sezer, yaptığı açıklamada, geçen yıl çeltik fiyatlarındaki artışın bu yıl çeltik (kabuğu ayıklanmamış pirinç) ekimini artırdığını belirterek, "Kuraklıktan dolayı oluşan su sorunu çözüldüğü taktirde üretimde önemli artış yaşanabilecek" dedi. Türkiye'nin 2002 yılındaki 350 bin ton çeltik üretiminin 2011 yılında yüzde 170 artarak 900 bin tona çıktığını, 2012'de ise bir önceki yıla göre yüzde 2,2 azalarak 880 bin tona gerilediğini belirten Sezer, geçen yıl tekrar 900 bin tona ulaşan üründe bu yıl ise üretimin 960 bin ton seviyelerine çıkmasını beklediklerini söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanan teşvik ve bilinçli tarım uygulamalarıyla Türkiye'de çeltik üretiminin önemli derecede artış gösterdiğine dikkati çeken Sezer, şöyle konuştu: "Dünyada çeltik üretimi gerçekleştiren ülkeler üretimlerini son 10 yıl içinde yüzde 10 ile 30 oranında artırdı. Türkiye'de de önemli derecede artış sağlandı. Ülkemizde son 10 yılda çeltik ekim alanları genişledi. Özellikle lazerli tesviye aletlerinin tarıma girmesiyle dekardan alınan verim arttı. Bu yıl çeltikte iyi bir taban fiyat beklentisi üreticileri çeltik üretimine yöneltti ancak kuraklıktan dolayı bazı yörelerde su sıkıntısı gündemde. Eğer bu sorun çözülürse üretimimizde ciddi oranda artış bekliyoruz."

ÇELTİK ÜRETİMİMİZ, TÜKETİMİMİZİ KARŞILIYOR

Çeltik üretiminin Türkiye'de geçmişe göre daha profesyonel ve teknolojik imkanlarla yapıldığını vurgulayan Sezer, şöyle devam etti: "Türkiye'nin tüm bölgelerinde çeltik yetiştirilebiliyor. En fazla ekim yapılan bölgelerin başında Karadeniz ve Marmara geliyor. Ülkemizin yıllık pirinç tüketimi 500-580 bin ton arasında. Bu miktar yaklaşık yüzde 60 randımanla 850-900 bin ton çeltiğe eşittir. Yani çeltik üretimimiz, tüketimimizi karşılıyor. 10 yıl önce pirinçte yeterlilik derecesi yüzde 35 iken bugün bu oran yüzde 93'e yükseldi." Sezer, çeltik üretiminde Samsun'un önemli merkezlerden biri olduğunu, Kızılırmak ve Çarşamba ovaları içinde yer alan 8 ilçede toplam 160 bin dekar alanda çeltik üretildiğini sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.