Çeltik üreticisi, yeni yerli tohum istiyor

Çeltik üreticisi, yeni yerli tohum istiyor

Samsun'un Terme ilçesinde çeltik hasadını tamamlayan üreticiler, bu yılda umduğunu bulamadı.

Özellikle yerli tohumlarda yüzde 50'lere varan kayıplar yaşayan üretici, yıllardır beklenen tohum ıslahının gerçekleşmemesinden dert yandı. 

Yerli tohumların artık miadını doldurduğunu söyleyen Terme Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Vedat Erikli, "Çeltikteki 'SAM' hastalığı gittikçe artmaya başladı ve bununla mücadele edemez hale geldik. Ektiğimiz yerli tohumlar hastalıklarla birlikte tarlalarımızda başak açıyor, her ne yaparsak yapalım çözüm bulamıyoruz. Artık çeltikler hastalıklara karşı dirençsiz hale geldi." dedi.

HER GEÇEN YIL ÜRETİM MİKTARI DÜŞÜYOR

Erikli, şöyle devam etti: "Bazı üreticilerimiz yıl içinde çeltik arazilerini 3 defa ilaçlamak zorunda kaldı. Ne ilaç fayda etti ne de başka arayışlar, şimdi hasat zamanı dönüm başına 700 kg. almamız gereken tarladan 350 kg. zor alıyoruz. Bu oranlara baktığımızda yüzde 50'lere varan bir ürün kaybı söz konusu. Bu şartlarda üretim yapan çiftçi zarar etmekte, bu zarara artan maliyetlerde eklenince çoğu üreticimiz çeltik ekimini bırakarak başka alternatifler arıyor. Karadeniz'in çeltik ambarı olan Terme'de her geçen yıl üretim miktarı düşüyor." 

BEYAZ İNCİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Terme Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Erikli, "Yıllardır geliştiremediğimiz tohum yüzünden şimdi üreticilerimiz sıkıntı yaşıyor. Halbuki Terme, Osmancık, Bafra gibi bölgeler çeltik üretiminde parmakla gösterilen yerler. Bu alanlarda tohum geliştirme merkezleri kurulsaydı, üniversitelerimizde çalışmalar yapılsaydı şimdi sadece tek çeşit değil farklı çeşitlerde yerli pirincimiz olurdu. Dünyada 700 den fazla pirinç çeşidi var biz de bu çeşitliliğe kendi yerli üretimlerimizle dahil olabiliriz. Bizler üreticiler olarak bu çalışmayı bekliyoruz, geç kalmadan beyaz incimize sahip çıkmalıyız. Terme Çeltik Üreticileri Birliği olarak çalışmalara her türlü desteği sağlayacağız. Yetkililerden yeni tohum geliştirilmesi ve acele edilmesini istiyoruz." diye konuştu.

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.