Çeltik üreticileri: Mazot ve gübreye para yetişmiyor

Çeltik üreticileri: Mazot ve gübreye para yetişmiyor

Türkiye'nin önemli çeltik üretim alanlarından biri olan Çankırı'nın Kızılırmak ilçesinde çeltik hasadı başladı.

Mahsulden alınan verim ve randıman üreticinin yüzünü güldürürken, mazotun, gübrenin ve tarla ilaçlarının pahalı olması üreticide sıkıntıya yol açtı.

12 yıldır çeltik üreticiliği yapan Ahmet Satılmış, “Bu mahsulü 12 senedir ekiyoruz. Mahsulden verim alıyoruz fakat mazot, gübre ve ilaçlarda sıkıntı çekiyoruz. Bu sıkıntıların giderilmesi istiyoruz. Kabuklu pirinçlerin yüksek fiyattan alınmasını istiyoruz. Yani çiftçi olarak mahsulümüz değerlensin ve durumlarımız iyi olsun." dedi.

MAHSULÜMÜZÜN KARŞILIĞINI PARA OLARAK ALAMIYORUZ

Bir başka pirinç üreticisi Şenel Ay ise “15 yılıdır pirinç işini yapıyoruz. Ürünlerimiz iyi fakat gübre ve mazot fiyatlarından memnun değiliz. Para yetişmiyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün köylü milletin efendisi dediği gibi biz çiftçiler 60-70 yılıdır efendiliğimizi bozmadık. Ama çiftçiler olarak mahsulümüzün karşılığını para olarak alamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

PİLAVI YAPMAYI BECEREMEYENLER MAHSULÜ KÖTÜLER

55 yaşında tarlada eşine yardım eden Sütlü Karaman, “Biz bu pirinçlerle tek, tek uğraşıyoruz. Yemeğini de orijinal yaparız. Yapmasını beceremeyen bu pirinci lapa yapar. 3 bardak pirince 4 bardak su koyduğunuzda tam kararını alır. Yemeğini yapmasını beceremeyenler ise pirincimizi kötüler. Bizim pirincimizin içerisine başka pirinç katılmasın bu kendi elimizle ürettiğimiz mahsul başka pirinç katılırsa tadını bozar.” diye konuştu.

20 BİN DEKAR ALANDA ÇELTİK EKİMİ YAPILIYOR

Çankırı’daki çeltik üretimine ilişkin bilgi veren Çankırı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Çakır da "İlimiz merkez ilçe ve Kızılırmak köylerinde osmancık, Ilgaz ilçemizde ise sarıkılçık çeşitleri ekilmektedir. Toplam 23 köy önünde ekiliş yapılmaktadır. 20 bin dekar alanda ekim yapılarak dönüme ortalama 900 kg. Ürün hasadı beklenmektedir. Yaklaşık 18 bin-20 bin ton ürün elde edilmesi beklenmektedir.” dedi.

Öte yandan, TÜİK Başkanlığı'nın yayınladığı 2014 yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri'ne göre Çankırı, çeltik üretiminde 10. sırada yer alıyor. Konu ile ilgili bilgilendirme yapan Bölge Müdürü Sevgi Altınbaş, “Çankırı çeltik üretiminde 22. sıradaki yerini 10. sıraya çıkarmıştır. TR82 bölgesinde çeltik tarımı, bölgenin üç ilinde yapılmaktadır. Kastamonu'nun Tosya ilçesi, Çankırı'nın Kızılırmak ilçesi ve Sinop’un Boyabat ilçesi çeltik üretiminde başı çeken üretim merkezleridir." bilgisini verdi.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.