Çeltik Ekiminden Yüksek Verim Elde Edildi

Çeltik Ekiminden Yüksek Verim Elde Edildi

Bir zamanlar pirincin anavatanı konumunda olan Bitlis’in Güroymak ilçesinde 64 yıl aradan sonra ekilen çeltik pirincinden yüksek verim elde edildi.Kaymakamlık öncülüğünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün pilot uygulaması kapsamında...

Bir zamanlar pirincin anavatanı konumunda olan Bitlis’in Güroymak ilçesinde 64 yıl aradan sonra ekilen çeltik pirincinden yüksek verim elde edildi.
 
Kaymakamlık öncülüğünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün pilot uygulaması kapsamında bu yıl 5 çiftçinin ekim yaptığı ilçede mahsulden yüksek verim alınmasıyla pilot uygulamadan bir sonraki yıl için asli uygulamaya geçilme kararı alındı. Bu kararla Güroymak ilçesinde 1940’lı yıllarda üretimi yapılan ve 1950’lerden sonra ara verilen pirinç üretimine tekrar başlanmış olacak.
 
Güroymak’ın eskiden olduğu gibi bundan sonra da pirinçle kalkınacağını belirten Kaymakam Çağlayan Kaya, "İlçemiz tarım ve hayvancılık potansiyeli bakımından Türkiye’de büyük öneme sahiptir. Bu potansiyelin ortaya çıkarılması için gerek hayvancılık gerekse tarım projeleriyle ilçemizin kalkınması sağlanmaktadır. Bu amaçla ilçemizdeki pirinç yetiştiriciliğini tekrar yaygınlaştırarak bölge ve Bitlis ekonomisine kazandırmak amacındayız. Bu kapsamda geçen yıl 5 pilot çiftçi belirleyerek 25 dönümle üretim yaptık. Geldiğimiz sonuç itibari ile olumlu neticeler aldık." dedi.
 
Bu yıl pilot olarak ekilen arazilerde eylül ayı ortalarında hasat yapmayı planladıklarını ifade eden Kaya, şunları söyledi: "Bu yıl deneme amaçlı yaptığımız pirinç üretimini önümüzdeki yıl ilçe geneline yayarak yapmayı planlıyoruz. Önümüzdeki yıl 12 bin dönümlük araziyi pirinçle tekrar canlandırmayı ve ilçemizde tarımda kalkınma hamlesi başlatarak Güroymak adını Türkiye’de pirinçle markalaştırmayı hedefliyoruz. Arazisi olan ve sulama sıkıntısı olmayan tüm çiftçilerimizi Kaymakamlığa bekliyoruz. Sosyal güvencesine bakılmadan, zengin fakir ayrımı yapılmadan arazisi ve suyu olan tüm çiftçilerimize tohum desteğini ve arazinin hazırlanmasını devlet olarak biz üstleneceğiz. Pirinç destek projesini Bakanlığa sunduk. Önümüzdeki yıl Güroymak için tarım kalkınma yılı olacaktır. Buna başta şahsım olmak üzere devletimiz inanmakta ve tüm Güroymaklı hemşehrilerimizin de inanıp çalışmasını yürekten arzuluyorum.
 
CHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.