Çelikhan Dayanışma Platform’undan Kamuoyuna

Çelikhan Dayanışma Platform’undan Kamuoyuna

İlçede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve Muhtarlar ortak bir deklerasyon yayınlayarak İlçenin İçme suyu sorunu için bir açıklama yaptılar.

Risale Haber - Haber Merkezi 
 
Platform üyelerinin tamamının imzası ile yayınlanan mesaj
 
Çelikhan’a ait Abdulharap suyu 7 köyümüz mezralarıyla beraber sular altında bırakılarak, Malatya ovası sulama suyuna kavuşturulmuştur.
 
Havşari suyuyla birlikte 6 kaynak sularımız tahminen saniyede 1.000lt su, içme suyu olarak Adıyaman’a götürülmüştür.
 
Recep Eski Köyde bulunan Aksu kaynak suyu; Kâhta ve Samsat’ın köylerine içme suyu olarak alınmıştır.
 
Recep ve Mutlu Çayları üzerinde 2 adet HES yapılarak elektrik üretimine başlanmış ve halkımızın kullanımına sunulmuştur.
 
Çelikhan’ın iftihar ettiği tüm bu zenginlikleri alınmış ve halkımız sular içinde susuz bırakılmıştır. Bütün bu sular alınmasına karşın; halkımızın içinde bulunduğu içme suyu ve sulama suyu problemlerini, çektiği sıkıntıları en çok Çelikhan halkı bilmektedir. İçme sularımızın aylarca akmadığı ve aktığı zamanlarda da yetersiz olduğu bilinen bir gerçektir. Halkımızın içme suyu ihtiyacını şehir dışındaki Karmukuk, Mirsuyu, Zerban vs, kaynaklarından taşımayla gidermeye çalıştıkları zamanlar çok olmuştur.
 
İçme suyu sorununu gidermek için ilçemiz halkının olağanüstü sıkıntılar çektiğini ve yeni kaynak arayışına mecbur kalındığı bilinen bir gerçektir. Bu arayışlar sonucunda ilçemiz için, Karmkuk suyunun en uygun kaynak olduğu tespit edilmiştir. Karmkuk suyunun tahsisi için Çelikhan Belediyesi resmi başvuruda bulunmuştur. Bu başvuru sonucu Yasal çerçevede karmkuk suyu, Çelikhan Belediyesine ilgili makamlar tarafından tahsisi gerçekleşmiştir.
 
Bu tahsis sonucu Yeşilyayla köylüsü sonuca rıza göstermeyerek, mahkemeye başvurmuştur. Mahkeme sonucu, Çelikhan belediyesinin haklılığına tekrar karar verilmiş ve suyun tahsisi gerçekleşerek hukuki süreç sona ermiştir.
 
Bütün bu süreçlerden sonra Karmkuk suyu Sulama mevsiminde Yeşilyayla köyüne verilmiş bunun dışındaki zamanlarda da Çelikhan Belediyesine içme suyu olarak verilmiştir. Yeşilyayla köylüsünün ‘’sulama suyu kullanım hakkı’’yasal yollarla güvence altına alınmış, köylümüz katiyen mağdur edilmemiştir. 
 
Bütün bu gerçeklerden sonra; hukuk devletinde yaşadığımızı, Yeşilyayla köylüsünün hukuk ve yasal çerçevede yapacağı tüm girişimleri, tüm mücadeleleri yapmaları kanuni haklarıdır, yapmalıdırlar ve saygıyla karşılarız.
 
 Yaşanan bütün bu süreçlerden sonra Çelikhan halkının haklılığı hukuken, örf ve adetlerimizce de ayan beyan ortada iken; Köy sakinlerinin bazılarının tahriklerine kapılarak, Belediye başkanımızı ve halkımızı hedef alarak yaptıkları girişimleri asla tasvip etmiyoruz. Şimdiye kadar yapılan hukuk dışı girişimleri anlayışla karşılamakla beraber, bundan sonra halkımıza yapılacak bu tür menfi yeltenmeler sadece Yeşilyayla sakinlerine zarar verecektir.
 
Çelikhan Yeşilyayla halkının dost ve kardeş olduklarını, bu tür hukuk dışı girişimlerin halklarımıza hiçbir faydasının olamayacağını, özellikle köy sakinleri dışındakiler tarafından yapılan tahriklere kapılmamalarını temenni ederiz.
 
Deklarasyonda imzası bulunan sivil toplum kuruluşları
 
1.       Bütün Muhtarlar adına, Çelikhan Muhtarlar Derneği
 
2.       Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanlığı
 
3.       Ziraat Odası Başkanlığı
 
4.       Çelikhan Arıcılar Derneği
 
5.       Çelikhan Eğitim Kültür Derneği
 
6.       Balaban Eğitim Kültür Derneği
 
7.       Engelliler Derneği
 
8.       İlim Kültür vakfı
 
9.       Çelikhan Spor
 
10.   Çelikhan ve köylerini kalkındırma derneği
 
11.   Memur Sen ilçe temsilciliği
 
12.   Sağlık Sen
 
13.   Birlik Haber Sen
 
14.   Diyanet Sen
 
15.   Büro Memur Sen
 
16.   Toç Bir Sen
 
17.   Yunus Emre Cami yaşatma derneği
 
18.   M.Akif Ersoy Kız Kuran kursu yaşatma derneği
 
19.   Merkez camii derneği
 
20.   Başpınar camii derneği
 
21.   Muhtaç öğrenciler derneği
 
22.   Kızılay Derneği
 
23.   Ulu cami yaşatma derneği
 
 
 
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.