Çelik sektörü 6,1 milyar dolar ihracat yaptı

Çelik sektörü 6,1 milyar dolar ihracat yaptı

Türk çelik sektörü yılın yedi aylık dönemini değerde 6,1 milyar dolar, miktarda ise 9,5 milyon ton ihracat ile tamamladı.

Çelik İhracatçıları Birliği'nden (ÇİB) yapılan açıklamaya göre sektör, 2015 yılı ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 23,6 düşüş ile 6,1 milyar dolarlık, miktar bazında ise yüzde 10,3 azalış ile 9,5 milyon tonluk ihracat gerçekleştirdi.

Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye'nin 2015 yılının yedi ayındaki toplam çelik ihracatı değer bazında 7,3 milyar dolar, miktar bazında ise 10 milyon ton oldu.

Yedi aylık dönemde bölgeler bazında ihracata bakıldığında miktarda 3,6 milyon ton ile Ortadoğu liderliği üstlenirken, bu bölgeyi 1,6 milyon ton ile AB ülkeleri, 1,1 milyon tonla da Kuzey Afrika ülkeleri izledi.

Aynı dönemde çelik ihracatında en yüksek artışın gözlendiği ülkeler  Suriye ve Umman oldu. Söz konusu dönemde Suriye'ye miktar bazında yüzde 173 artış ile 139 bin ton; Umman'a ise yüzde 147 artış ile 121 bin ton ihracat yapıldı.

Çelik ihracatı temmuzda geçen yılın aynı ayına göre değer bazında yüzde 22,8'lik düşüş ile 805 milyon dolar, miktar bazında ise yüzde 4,1 düşüş ile 1,3 milyon tona geriledi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, sektör olarak yedi aylık dönemi, değerde 6,1 milyar dolar, miktarda ise 9,5 milyon ton ihracat ile geride bıraktıklarını bildirdi.

Önemli pazarlar arasında yer alan Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerin, Kuzey Afrika pazarındaki kayıpların halen telafi edilememiş olması gibi birçok olumsuzluğun çelik ihracatını etkilediğini vurgulayan Ekinci, "Son iki ayda miktar bazında yakaladığımız toplam yüzde 11'lik artışla moral bulmamıza rağmen yıl sonunda belirlediğimiz hedefe ulaşmak şuan için mümkün görünmüyor" ifadelerini kullandı.

Türk çelik sektörü olarak 2015 yılı hedeflerini 16,5 milyon ton olarak revize ettikleri bilgisini veren Ekinci, bunun sadece Türk çelik sektörüne özel bir durum olmadığını, dünya genelinde belirsizliklerin artmasının çelik üretimi ve ihracatında düşüşlere neden olduğunu dile getirdi.

Çelik sektörünü hedef pazarlardaki kırılganlıklara karşı daha güçlü kılmak adına birlik olarak çalışmalarına devam ettiklerine dikkati çeken Ekinci, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda atılacak en önemli adım, üretim sürecinde yapısal değişikliğe gitmek olacaktır. Bu amaçla, sektörümüzün mevcut elektrikli ark ocaklarında hurda kullanımının yanında cevher kullanarak maliyetlerini düşürmesini ve ürün yelpazesini genişletmesi için gerekli dönüşümlerin sağlanması adına çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu sayede ithal ikamesi oluşturacağımız gibi ihracatımızı da artırmış olacağız. Özellikle son dönemde katma değerli üretim ve yeni teknolojik gelişmelere odaklandık. Bu doğrultuda geçtiğimiz hafta Çinli firmaların tesislerini ve üretim tekniklerini yerinde inceledik. Oldukça olumlu geçen bu ziyaret, global ölçekte pazarı etkileyen ve hedef pazarlarımızdaki en büyük rakibimiz  Çin'i daha yakından tanımak adına verimli sonuçlar almamızı sağladı. İlerleyen aylarda da dünyadaki yeni gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.