Çelik boru ihracatında 176 bin tona ulaştı

Çelik boru ihracatında 176 bin tona ulaştı

Türk çelik boru sektörünün ocak ayı ihracatı miktar bazında yıllık yüzde 43 artışla 176 bin ton, değer bazında ise yıllık yüzde 31 artışla 151 milyon 264 bin dolar olarak gerçekleşti.

Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) açıklamasına göre, geçen yılın son çeyreğinde azalma eğilimine giren Türk çelik boru sektörü 2014 yılına hızlı başladı.

Sektörün ocak ayı ihracatı miktar bazında 2013 yılının aynı ayına göre yüzde 43 oranında artışla 176 bin ton oldu. Yılın ilk ayında sektörün ihracatı değer olarak ise yüzde 31 yükselişle 151 milyon 264 bin dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde çelik boru ihracatının en fazla yapıldığı üç ülke ise Irak, İngiltere ve ABD olarak sıralandı.

Geçen yıl sektörün ABD'ye gerçekleştirdiği ihracat, korumacı yaklaşımlar ve anti damping soruşturmasının etkisiyle yüzde 17 azalırken, ocak ayında değer bazında yüzde 159,74 artışla 20 milyon 839 bin dolar oldu.

Avrupa ekonomilerinde yavaş yavaş hissedilen toparlanma, çelik boru sektörüne de olumlu yansıdı ve yılın ilk ayında bu ülkelere yapılan çelik boru ihracatında önemli oranlarda artış gözlendi. ÇEBİD verilerine göre, İngiltere'ye yüzde 190,37 artışla 23 milyon 800 bin dolar, Hollanda'ya yüzde 100,29 artışla 5 milyon 613 bin dolar ve Yunanistan'a yüzde 102,99 artışla 3 milyon 955 bin dolarlık çelik boru ihracatı gerçekleştirildi.

"Sektör üreticileri iç pazarda ithal ürün tehdidi ile karşı karşıya geliyor"

Açıklamada görüşlerine yer verilen ÇEBİD Genel Sekreteri Mehmet Zeren, zor bir yılı geride bırakan Türk çelik boru sektörünün 2014 yılına hızlı bir giriş yaptığını belirtti.

Zeren, korumacı ekonomi politikaları ve anti damping davalarının etkisiyle geçen yılın son çeyreğinde yavaşlama eğilimine giren sektör için ocak ayında elde edilen ihracat rakamlarının moral olduğunu dile getirerek, "Bu yıl içerisinde özellikle ABD ve AB ülkelerinde güç kazanacağımızı ve ihracatımızın büyük bölümünü bu bölgelere gerçekleştireceğimizi öngörüyoruz. Sektörümüzün 4,5 milyon ton üretim ve 2 milyon ton ihracat hedefini bu yıl yakalayacağımız inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

İhracat pazarlarında yaşanan tüm olumlu gelişmelere rağmen iç pazardaki ithalat artışının tehlikesine dikkati çeken Zeren, sektör üreticilerinin iç pazarda ithal ürün tehdidi ile karşı karşıya geldiğini vurguladı.

Zeren, 2013 yılı içinde Türkiye'nin bir önceki yıla göre yüzde 21 artışla 134 bin tonluk dikişli çelik boru ithal ettiğini aktararak, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Üretim kapasitesi, ürün kalitesi ve maliyet yapısı ile dünyanın pek çok yerine ihraç edilen Türk çelik borularının iç pazarda öneminin daha iyi anlaşılması gerektiğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz günlerde ihale duyurusu yapılan Elazığ Hamzabey Barajı'ndan şehir merkezine içme suyu taşıyacak 83 kilometrelik isale hattında Türkiye'den tedarik edilemeyeceği düşünülen dökme demir (düktil) boruların kullanılacağını öğrendik. Oysaki ülkemizin coğrafi yapısı göz önüne alındığında barajlardan yüksek basınçla gelen suya en dayanıklı boru çeşidinin çelik borular olduğu görülüyor. Kamu alımlarında yerli ürün kullanılmasına ilişkin Başbakanlık Genelgesi'ne rağmen yerli ürünler ihale dışı bırakılıyor. Aslında söz konusu genelgeye göre teknik şartnamelerde Türkiye'de üretilen ürünlerin teklif edilmesini engelleyen düzenlemelerin yapılmaması gerekiyor. Bu doğrultuda Elazığ İçme Suyu İsale Hattı'nda yerli çelik boruların da alternatif olarak yer alması ve rekabet ortamının yaratılması ülkemiz ve sektörümüz için büyük önem taşıyor."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.