Çay ocağında köy müzesi

Çay ocağında köy müzesi

Trabzon'da Karadeniz insanı ve yöre halkının kullandığı iş aletleri ile çeşitli gereçleri 26 yıl boyunca toplayan Şeref Topal, 425 eserden oluşan koleksiyonunu "köy müzesi" adını verdiği çay ocağında sergiliyor.

 
Düzköy ilçesi Aykutlu Mahallesi'nde çiftçilikle geçimini sağlayan Şeref Topal, 26 yılda topladığı, bölgede eski dönemlerde kullanılan ev gereçleri, değişik silahlar, iş aletleri, kama, bıçak, top mermisi, nal gibi eserleri, yöreye gelen turistlerin görebilmesi için ziyarete açtı.

Topal, yaptığı açıklamada, koleksiyona yöre halkının da desteğiyle, eski eşyaları toplamakla başladığını söyledi.

Topladığı eserleri daha sonra sergilemeye karar verdiğini belirten Topal, "Bölgeden 26 yıl boyunca 425 eser topladım. Eserlerim arasında eskiden kullanılan ev aletleri, değişik silahlar, kama, bıçak, top mermisi, nal gibi değişik tarihi eserler var. Yöre halkının eserlerin toplanmasına çok büyük katkısı oldu. 425 eserin sadece 30'unu para ödeyerek aldım" dedi.

Eserleri "köy müzesi" adını verdikleri çay ocağında sergilediklerini ifade eden Topal, "Burası bizler için çok önem taşıyor. Oluşturduğumuz köy müzemizde her evden mutlaka bir eser var. Bazı kişilerin dedelerinden, bazı kişilerin babalarından, annelerinden kalan eserler. Yaklaşık 100 yıl öncesine dayanan eserler de mevcut" diye konuştu.

"Bu eşyalar birer kültür mirasıdır"

Koleksiyonunu görmek isteyenlerden ücret almadığını vurgulayan Topal, şunları kaydetti:

"Koleksiyonumu ziyarete açma amacım, unutulmaya yüz tutmuş eserleri gün yüzüne çıkarmak. Dünyada teknoloji o kadar ilerledi ki yöresel kültürler unutulmaya başladı. Bana göre bu eşyalar birer kültür mirasıdır. Bu mirasın da unutulmaması için koleksiyon oluşturdum. Bu sayede insanların unuttukları geçmişi onlara tekrar hatırlatarak, o anı bir daha yaşamalarını sağlıyorum."

Şeref Topal, il genelinde müzenin varlığının fazla bilinmediğini anlatarak, "Bu nedenle fazla ziyaretçi sayımız olmuyor. Son zamanlarda yöreye gelen yerli ve yabancı turist sayısı arttı. Buna bağlı olarak da yöre halkı dışından koleksiyonumuzu görmeye geliyor. Trabzon önemli bir turizm merkezidir ve o nedenle yetkililerden ilgi bekliyorum. Belki koleksiyonumun bulunduğu alanla ilgili bana yardımcı olabilirler" ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.