Çavuşoğlu'ndan Avrupa'ya 'HDP' cevabı

Çavuşoğlu'ndan Avrupa'ya 'HDP' cevabı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, HDP'li milletvekillerine yönelik terör operasyonuna ilişkin "Teröre destek verirseniz yargı sizden hesap sorar. Hukuk çerçevesinde hesap sorulur" dedi. Avrupa'nın HDP'ye yapılan terör operasyonu için "kaygılıyız" mesajına...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugüne kadar Avrupa Birliği ve bazı ülkelerin Türkiye'ye demokrasi dersi ve akıl vermeye çalıştığını ancak terör örgütü PKK'ya "silahı bırak, terörle bir yere varamazsın", HDP'ye de "artık siz Meclistesiniz terörle aranıza mesafe koyun" diyen bir ülke ya da yetkiliye rastlamadığını belirtti.

Çavuşoğlu, İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ı ziyaretinin ardından, gazetecilerin ifade vermeye gitmeyen HDP'lilerin gözaltına alınması ve uluslararası tepkilere ilişkin sorularını yanıtladı.

Mecliste dosyası bulunan milletvekilleriyle bu dosyalar kapsamındaki dokunulmazlıkların kaldırıldığını, mahkemelerin ilgili milletvekillerini çağırdığını, HDP'li milletvekilleri ve eş başkanlarının bu çağrıları reddettiğini, eş başkanların diğer milletvekillerine de mahkemelere gitmeme yönünde telkinlerde bulunduğunu anımsatan Çavuşoğlu, kanunların bu konuda açık olduğuna dikkati çekti.

Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

    "Dün akşam maalesef bu noktaya onlar getirdiler. Yargıya teslim edildiler. Mahkeme de bazılarını tutukladı, bazılarını serbest bıraktı. Hatta HDP'li milletvekillerinin bazıları, eş başkanların çağrısına rağmen ifadelerini vermişler ve o kişiler dün akşamki tutuklama listesinde de yoklar. Herkes hukuka uyacak, seversiniz sevmezsiniz... Uyacak. Ama bunlar bilerek bu işi bu noktaya getirdiler ama kendileri de Türk yargısından üstün değiller, Mecliste çıkardığımız kanunların da üstünde değiller. Diğer partilerin genel başkanları gidiyorsa onların da gitmesi gerekiyor. Sonuçta bağımsız yargı kararını verir."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu HDP'lilerin gözaltına alınmasına Avrupalı ülkelerin tepkilerini sert bir dille eleştirerek, " Bugün Avrupa'nın bir çok yerinde PKK'lılar eylem yapıyor, sergi açıyor. Bize çözüm sürecini ne zaman tekrar başlatacaksınız diyorlar. Ama PKK'ya silah bırak diyeni ben hiç görmedim. O sebeple onların bize hukuk, demokrasi gibi ders vermelerini kabul etmiyoruz" diye konuştu.


Avrupa ülkeleri ve kurumlarından gelen tepkileri değerlendiren Çavuşoğlu, İspanya'da mahkemeye gitmeyen bir belediye başkanının tutuklandığını belirterek, tüm ülkelerde uygulamanın aynı olduğunu bildirdi.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

    "Yıllardır bize hep telkinde bulunuyorsunuz, akıl vermeye çalışıyorsunuz. Bugün telefonda görüştüğüm kişilere, muhataplarıma da bunu söyledim. Ama biz çözüm için, terörü bitirmek için çok önemli adımlar attık. Siyasi riskler aldık. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 'gerekirse Meclisteki tüm milletvekillerini kaybederim ama ben bu riski alacağım' dedi. Ama karşılığında PKK silah bıraktı mı? Hayır. PKK'ya destek verenler aralarına mesafe koydu mu? Bu milletvekillerinden bazıları PKK'ya silah taşırken yakalandı. Bunun milletvekilliğiyle, ifade özgürlüğüyle, dokunulmazlıkla ne ilgisi var. Teröre destek verirseniz yargı sizden hesap sorar. Hukuk çerçevesinde hesap sorulur.
    Bugüne kadar Avrupa Birliği ve bazı ülkeler bize hep demokrasi dersi, akıl vermeye çalışıyor. Hatta 'çözüm sürecini ne zaman geri getireceksiniz' diye soruyorlar. Bugüne kadar PKK'ya 'silahı bırak, terörle bir yere varamazsın' açıklamasını ben hiç duymadım. Saldırı olduğu zaman başsağlığı dilekleri, üzüntü mesajları oluyor, bazen cılız ya da orta derecede kınama da oluyor. Ama 'PKK'ya sen bir terör örgütüsün silahı bırakmalısın' diyeni ben hiç görmedim. Aynı şekilde HDP'ye de 'artık siz Meclistesiniz terörle aranıza mesafe koyun' diyen bir ülke ya da AB'den herhangi bir yetkiliyle de karşılaşmadım. Tam tersi PKK'lı teröristler Avrupa ülkelerinde serbestçe dolaşıyorlar."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu HDP'li milletvekillerinin gözaltına alınması hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, "Türk mahkemesi ve Türk hukukunu tanımadıklarını defalarca dile getirdiler. Dün akşam maalesef bu aşamaya onlar getirdiler. Herkes hukukun üstünlüğüne rıza gösterecek, hukuka uyacak" ifadelerini kullandı.


"Ders vermeye kalkmasını kabul etmiyoruz"

Avrupa ülkelerinin, Türkiye'nin istediği PKK'lı teröristleri vermediğini, bu teröristlerin buralarda kampanya düzenlediğini, propaganda yaptıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, bu teröristlerin Avrupa kurumlarının içinde sergiler açtığını, düğünlerde dahi zorla para topladıklarını bildirdi.

"AB ülkelerin çoğu bugün maalesef PKK'ya çok güçlü destek veriyorlar" diyen Çavuşoğlu, şu görüşlere yer verdi:

    "Şimdi onların gelip bize tekrar hukukun üstünlüğü, demokrasi gibi ders vermeye kalkmasını kabul etmiyoruz. Hukukun üstünlüğüne riayet edeceksek herkes gidip yargının önünde ifadesini verecek. Yargının kararına da saygı duyacak. 'Ben hukuku, Türk yargısını tanımıyorum, kimse beni ifade almaya götüremez' dersen seni alırlar götürürler, ifadeni alırlar seninle ilgili kararlar verirler. Maalesef bu noktaya bunlar getirdiler."


Çavuşoğlu, HDP'li belediye başkanlarının PKK'ya para aktardığını, devletin bütçesinden millete hizmet için aktarılan paranın, iş makinalarının terör örgütüne verildiğini belirtti.

Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Şimdi devlet buna sessiz mi kalacak, elbette tedbirini alacak. Devletin kurumlarının görevi kamu düzenini sağlamaktır, ülkenin istikrarını, huzurunu temin etmektir, milletin bölünmez bütünlüğünü tesis etmektir. Bizim de devlet olarak yapmaya çalıştığımız bu. İnşallah bundan da ders alırlar. Bundan sonra Türk devletini, Türk kanunlarını, Türk mahkemelerini ve Türk kurumlarını tanımaları gerektiğini de öğrenirler."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.