Çavuşoğlu: YPG, Suriye'de yerel güç sayılamaz

Çavuşoğlu: YPG, Suriye'de yerel güç sayılamaz

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Mevlüt Çavuşoğlu,"Yerel güçler olarak PKK,YPG'yi değerlendiriyorsanız, biz buna katılmayız. Onlar yerel güç olmaz, nasıl bazı güneyden Şii milisler Musul Operasyonu'nda yerel güç sayılmayacaksa Suriye'de de Rakka Operasyonunda YPG, PKK teröristleri yerel güç sayılmaz"diye konuştu. Mevlüt Çavuşoğlu," Rakka'nın da DAEŞ'ten temizlenmesini istiyoruz" dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati ile bir araya geldi. Mevlüt Çavuşoğlu basın toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu 'Bu sabah Nato Savunma Bakanları toplantısı öncesi ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Musul Operasyonları konusunda konuşurken, Musul'a ek olarak IŞİD (DAEŞ)'in Suriye'deki güç merkezi Rakka var. Rakka'yı alacak güçlerde mutlaka yerel güçler olmalı dedi. ABD'nin ilişkileri de göz önüne alındığında yerel güçlerle PYD'yi kastettiği şeklinde yorumlandı. Siz Carter'in bu açıklamasını nasıl yorumlarsınız ?' Sorusunu şu şekilde yanıtladı:


"Musul Operasyonu şu ana kadar başarılı bir şekilde ilerliyor. Esasen Musul halkı'nın endişeleri de büyük ölçüde bizim de dile getirdiğimiz endişeleri dikkate de alındı. Yani burada Şii milisler yerine Irak ordusu, Peşmerge ve Başika'da bizim eğittiğimiz, donattığımız, yerel güçler ve oradaki diğer yerel güçlerle beraber ilerleme kaydediliyor. Bir an evvel Musul Operasyonu'nun başarılı bir şekilde sonuçlanmasını arzu ediyoruz. Uçaklarımızda koalisyonun içindeler, 4 tane F-16’nın olduğunu söylemiştik. Operasyon sonrasında Musul'uda iyi planlamamız gerekiyor. Burada mezhepçi çatışmalara yol açabilecek, adımların önüne geçmemiz gerekiyor. Söylediğiniz gibi Musul nasıl Irak'ta sözde terör örgütü DAEŞ'in başkentiyse Rakka'da Suriye'de başkent olarak onlar için değerlendiriliyor. Suriye'nin tüm şehirlerinden nasıl DAEŞ temizleniyorsa bir an evvel Rakka'dan da temizlenmesi gerekiyor. Burada tabi yerel güçlerle yapılması gerekiyor. Yerel güçler olarak PKK,YPG'yi değerlendiriyorsanız, biz buna katılmayız. Onlar yerel güç olmaz, nasıl bazı güneyden Şii milisler Musul Operasyonu'nda yerel güç sayılmayacaksa Suriye'de de Rakka Operasyonunda YPG, PKK teröristleri yerel güç sayılmaz. Teröristleri meşru bir güç gibi saymakta son derece yanlıştır, çifte standarttır, hatta ikiyüzlülüktür. Bunu açıkça söylüyoruz dolayısıyla Rakka'da da kalıcı bir huzur için, oradaki yerel güçlere bizler koalisyon içindeki ülkelere biz destek verebiliriz. Özel kuvvetlerimiz destek verebilir. Her zaman söylüyoruz Cerablus ve ötesindeki Dabık dahil operasyonu örnek almalıyız. Yerel güçlere destek verdiğimiz zaman DAEŞ terör örgütünü nasıl yenilgiye uğratabileceklerini gördük, biz Rakka'nın da DAEŞ'ten temizlenmesini istiyoruz. DEŞ'in hem Irak'tan hem de Suriye'den bir an önce temizlenmesi gerekiyor. Bu iki ülkenin istikrarı, güvenliği, toprak bütünlüğü bizim için önemli. Sadece komşu oldukları için değil, 2 kardeş ülke ve halk olduğumuz için hem Suriye hem Irak'la bu bölgenin istikrarına önem veriyoruz. Geleceğini riske atmamak için de doğru tespitlerimizi paylaşıyoruz. Önümüzdeki yıllarda müttefiklerimizden keşke 3 sene 4 sen eönce Maliki konusunda tavsiyelerinizi dinleseydik. Keşke Suriye'de sivil savaş başlarken sizin tespitlerinzi dikkate alsaydık sözlerini duymak istemiyoruz. Biz sizinle yine doğruları paylaşıyoruz. Şimdi dikkate alın sonra pişmanlık içinde bunları söylemeyin."


"GELMEK İSTEDİKLERİNİ SÖYLEDİLER, NE ZAMAN GELMEK İSTERLERSE BİZ HAZIRIZ"


Mevlüt Çavuşoğlu Gazetecilerin' Musul operasyonu sürüyor bildiğimiz gibi, geçtiğimiz hafta Türkiye'den Bağdat'a bir heyet gitmişti, siz Bağdat'tan da Türkiye'ye bir heyet geleceğini söylemiştiniz bu konuda bir geliş


me var mı? sorusuna ise şu şekilde cevap verdi:" Başika Kampı ile ilgili de bizim müsteşarımız ve müsteşarımızla birlikte heyetimiz Bağdat'a gitti. Esasen görüşmelerde çok iyi başladı. Onlara sunduğumuz çalışma kağıdını olumlu buldular. Aradan sonra ne olduysa farklı tepkiler gelmeye başladı. Irak'la bu konuda yaşadığımız sıkıntılardan bir tanesi bu. Değişik açıklamalar, oysa onların daveti üzerine kurduğumuz kampın hedefi belli. Irak'ın güvenliğine katkı ağlamak. O nedenle davet edilmiştik zaten ve DAEŞ'e karşı yerel güçleri eğitmek, donatmak, bunu koalisyon içinde Bağdat ile beraber, iş birliğimiz içinde yürütmek istiyoruz. Bu konuda fikirlerimizi paylaştık. Şimdi Irak'tan bir heyet bekliyoruz. Bu konuda da Irak'la anlaşmayı arzu ediyoruz. Bizim amacımız gerginlik yaratmak değil, Irak'ın huzuruna, istikrarına önem veriyoruz. Toprak bütünlüğüne herkesten çok saygı duyuyor önem veriyoruz. Buradaki kampımızın aktivitelerine yönelik negatif tutumları da anlamakta zorlanıyoruz. Irak'ta bu konuyu ikili düzeyde halletmeyi de umut ediyoruz. Önümüzdeki süreçte görüşmelerin devam etmesi gerekiyor. Şimdi Irak'tan bir heyet bekliyoruz. Gelmek istediklerini söylediler, ne zaman gelmek isterlerse biz hazırız."


"GÜVENLİK, EKONOMİ, POLİTİKA ALANINDA TÜRKİYE İLE BİRLİKTEYİZ"


Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati gazetecilerin 'Arnavutluk'taki FETÖ yapılanmasına yönelik hangi somut adımları attınız, bununla birlikte Balkanlar'da ki ülkelere vereceğiniz mesajlar nelerdir ? ' sorusunu şu şekilde yanıtladı: "Arnavutluk'un duruşunu tekrarlatmak istiyordum. Bu konuda Türkiye ile aynı duruşu sergiliyoruz. Türkiye'yi destekliyoruz bu konuda kararlıyız. Türk Hükümeti ile işbirliği içerisindeyiz. Her türlü engeli geçirmek için, bu alanda olan en iyi pratikler aracılığıyla tabi iç siyasal ülke prosedürlerine saygı göstererek. Dostum Sayın Davutoğlu çok açık söyledi, ekleyecek hiçbir kelimem yok. Sayın dostumun da dediği gibi paniğe gerek yok, iki dost, kardeş ülke işbirliği gösterdiği sürece biz her alanda, her konuda işbirliği içerisindeyiz. Güvenlik, ekonomi, politika alanında Türkiye ile birlikteyiz. Türkiye ile kolkolayız , yanyanayız."

dha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.