Çavuşoğlu: Suriye konusunda gerçekleri görmemiz lazım

Çavuşoğlu: Suriye konusunda gerçekleri görmemiz lazım

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'deki durumun çok ciddi olduğunu belirterek, "Gerçekleri görmemiz lazım, gözlerimizi kapatmamamız lazım." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,  Brüksel Afganistan Konferansı'ndan ayrılışında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. 

Konferans sırasında Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Sırbistan Kalkınma Bakanı Aleksandar Vulin ile görüştüğünü kaydeden Çavuşoğlu, görüşmelerde Suriye'yi ele aldıklarını dile getirdi. 

Bugüne kadarki bütün anlaşmaların başarısızlıkla sonuçlandığına dikkati çeken Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Çatışmaların durdurulması, ateşkes, bunların hepsi ihlal edildi. Rejim ve destekçileri tarafından ihlal edildi. Diğer taraftan insani yardımların ulaştırılmasında bile çok büyük zorluklar çektik. Bayramda bile insani yardımların ulaştırılmasını engellediler. Hatta 18 tane tırı vurdular, dört şoför öldü." dedi.

İkili düzeyde temaslarının devam ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, Rusya, İran ve ABD ile temas halinde olduklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsani yardım ve siyasi çözüm konusunda çok ciddi adımlar atmamız lazım. Aldığımız kararları uygulamamız lazım. Ayaküstü görüşmelerde ne gibi adımlar atmamız gerektiğini ve ne zaman bir araya gelmemiz gerektiğini değerlendirdik. Şu anda durum çok ciddi, gerçekleri görmemiz lazım, gözlerimizi kapatmamamız lazım. Sarf edeceğimiz çabalar anlamlı çabalar olmalı, kararlı çabalar olmalı. Oturuyoruz, kararı alıyoruz, hiç uygulanmıyor. Bir daha alıyoruz, bir daha uygulanmıyor. Olan insanlara oluyor, birçok sivil ölüyor. Bu sefer herkesi biraz daha ciddi gördüm. Bu bakımdan da biraz daha umutlandım."

Çavuşoğlu ve Kerry, Suriye'yi görüşmek üzere tekrar bir araya gelecek 

Çavuşoğlu, "Kerry sizi görünce salonun diğer tarafından yanınıza geldi. Ne konuştunuz?" şeklindeki soru üzerine ise ayaküstü görüşmede Suriye'yi ele aldıklarını ve bir araya gelme konusunda teyitleştiklerini söyledi.

Yaptığı görüşmeler konusunda Kerry'ye biraz bilgi verdiğini ve durumun ciddiyetini anlattığını söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, aile fotoğrafının çekiminin ardından bir kez daha görüştüklerini ve Suriye konusunu ele almak üzere tekrar bir araya gelme konusunu teyit ettiklerini sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.