Çavuşoğlu: Bizi eşit ortak gibi görmek durumundalar

Çavuşoğlu: Bizi eşit ortak gibi görmek durumundalar

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin ikinci sınıf muameleyi kabul etmediğini belirterek, "Bizi eşit ortak gibi görmek durumundalar. Biz üye olmak istiyoruz diye biz ikinci sınıf, onlar birinci sınıf değil." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO dışişleri bakanları toplantısına katılmak üzere geldiği Brüksel'de, AB Komisyonunun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile AB Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos'la görüştü. 

Görüşmelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "Biz Türkiye olarak pozisyonumuzu, düşüncelerimizi ve NATO'nun karşı karşıya kaldığı yeni sınamalar ve terör gibi sorunlara karşı hangi adımları atması gerektiğini açıkça söyledik. Verdiğimiz destekleri vurguladık." dedi.

"AB yetkileri ile göç anlaşması, geri kabul ve vize serbestini görüştük"

Türkiye'nin rolünün ne kadar önemli olduğunu dünden beri görüştüğü AB yetkilileri ve dışişleri bakanlarının vurguladığını kaydeden Çavuşoğlu, "Bugün de Timmermans ve Avramopoulos'la göç anlaşması, geri kabul ve vize serbestini konuştuk. Bu konuda Türkiye üzerine düşeni yapıyor. Son üzerinde çalıştığımız kriterler dahil, AB'nin yapması gerekenler, 3 milyar avro artı 3 milyar var. Bu miktarın Türkiye'ye ulaştırılması, gönüllülük esası ile yeniden yerleşim gibi aksayan konuları değerlendirdik." şeklinde konuştu.

"Bir kere daha bir araya gelerek bu işe bir netice koyacağız"

Esas itibariyle geri kabul anlaşması ve vize serbestisinin uygulanmasını konuştuklarını belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Biz son çalışmamızı kendilerine ulaştıracağız. Ondan sonra bir kere daha bir araya gelerek bu işe bir netice koyacağız. Bundan sonra AB ile ilişkilerimizin nasıl devam etmesi gerektiğini açıkça söyledik, duyduğumuz rahatsızlıkları dile getirdik. Son günlerde gerek NATO marjında gerekse buradaki görüşmelerimizde bir yumuşama olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin önemine vurgu yapıyorlar. Biz AB'nin önemini yok saymadık. Her zaman Türkiye'nin neden ihtiyaç duyduğunu sağduyulu bir şekilde izah ettik. Özellikle AB ülkeleri iç politika ve popülizm, yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı gibi birçok sebepten dolayı Türkiye’nin önemini yok saydılar. Ama bir musibet bin nasihattan iyidir derler, son gelişmelerden bu yana daha olumlu tavır takınmaya başladılar. "

"Bizi eşit ortak gibi görmek durumundalar"

Türkiye'nin ikinci sınıf muameleyi kabul etmediğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Bizi eşit ortak gibi görmek durumundalar. Biz üye olmak istiyoruz diye biz ikinci sınıf, onlar birinci sınıf değil. Bugün birçok kurumda, NATO'da üyeyiz. Orada eşit olup da burada nasıl birinci sınıf, ikinci sınıf oluyoruz. Avrupa Konseyinin kurucu üyesiyiz. Avrupa Konseyi ile AB'nin çok büyük farkı yok. Bize yapılan bu tür muameleleri kabul etmediğimizi söylüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

"AB'nin net olmasını istiyoruz"

AB yetkililerinin başarısız olan darbe girişimi sonrasındaki yaklaşımlarının yanlış olduğunu söylediğini aktaran Çavuşoğlu, "Burada hatalarını kabul ediyorlar. Biz Türkiye olarak her konuda net duruyoruz, AB'nin de bizimle net olmasını istiyoruz." dedi. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.