Çarşıda, pazarda, alışverişte helali unutma!

Çarşıda, pazarda, alışverişte helali unutma!

Büyüközer; çarşı pazarda alışverişinde dikkat edilmesi gereken konular hakkında açıklamalarda bulundu

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer; çarşı pazarda alışverişinde dikkat edilmesi gereken konular hakkında açıklamalarda bulundu.

Büyüközer; "Ailemizin ihtiyaçlarını temin etmeye çıktığımız zaman, niyetimiz daima helal ürünler satın almak olmalıdır. Bunun için, tükettiğimiz gıda ve diğer ihtiyaç maddelerinin temizlik, sağlık ve helallik standardını bilmezlikten gelme, ya da boş verme tavrımızı değiştirmeye ihtiyacımız olacaktır. Favorimiz olan gıda maddesinde, çok küçük miktarda dahi alkol olduğunu ya da satın aldığımız ekmekte çok küçük miktarda domuzun herhangi bir uzvundan elde edilmiş katkı maddesi bulunduğunu ya da doktorumuzun yazdığı ilacın kapsülünün veya tablet üzerindeki film tabakasının domuz jelatininden yapıldığını öğrendiğimiz zaman umursamaz bir tavır içerisine girmek yerine, niyetimizi, dikkatli olma ve haramdan kaçma istikametine yönlendirmeye çalışmalıyız” dedi.

Ne kadar çok Müslüman, marketlerdeki ve eczanelerdeki şüpheli ürünleri satın almaya karşı sorgular ve direnç gösterirse, o kadar çok üretici ve satıcı, müslüman tüketiciye helal ürünler üretip, satmaya daha çok dikkat sarf edeceğini söyleyen Büyüközer sözlerini şöyle sürdüdrdü:

“Tüketiciler olarak, satın alma gücümüzden dolayı marketlere ve eczanelere tesir etme gücüne sahip olduğumuzu unutmamalıyız. Sadece ürünlerin etiketlerini okumak yeterli midir? Üreticilerin, listelemek istemediği gizli katkı maddelerinin olabileceğini ya da ürünün içerisindeki katkı maddesi yüzde 2'den daha az olursa, üreticinin bu maddeyi listelemekten kaçındığını düşünebilir misiniz? Mesela 'Tetesept' isimli ilacın Almanya versiyonunun prospektüsünde aktif maddelerinin yanında kullanılan katkı maddelerini 'gelatine, glycerol' olarak belirtmiş. Türkiye versiyonunun prospektüsünde bu ayrıntıyı göremiyoruz. Uluslararası çalışan ünlü bir yoğurt markası ile üretilen yoğurdun Kanada versiyonunda katkı maddesi olarak jelatin kullanıldığı belirtildiği halde, Türkiye versiyonunda aynı patentle üretim yaptığı halde etiketlerinde bu bilgi mevcut değil. Bazen de etikette yazılı olan kimyasal terimlerin ne manaya geldiğini bilemeyebilirsiniz. 

"Katkı maddelerinin tamamı hakkında tam emin olmadığınız şartlarda, şüpheli bir alanda bulunduğunuzu ve şüphelilerden kaçınmanız gerektiğini bildiren Peygamberimiz (sav)‘in hadis-i şerifini hatırlayınız. "Şurası muhakkak ki, haramlar apaçık bellidir, helaller de apaçık bellidir. Bu ikisi arasında (haram veya helal olduğu) şüpheli olanlar vardır. İnsanlardan çoğu bunları bilmez. Bu durumda, kim şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini de, ırzını da tebrie etmiş olur. Kim de şüpheli şeylere düşerse harama düşmüş olur, tıpkı koruluğun etrafında sürüsünü otlatan çoban gibi ki, her an koruluğa düşebilecek durumdadır. Haberiniz olsun, her melikin bir koruluğu vardır, Allah'ın koruluğu da haramlarıdır. Haberiniz olsun, cesette bir et parçası var ki, eğer o sağlıklı olursa cesedin tamamı sağlıklı olur, eğer o bozulursa, cesedin tamamı bozulur. Haberiniz olsun bu et parçası kalptir. GİMDES müslümanların anonim hizmet kurumu olmak istiyor. Müslümanın gözü, kulağı ve dili olmak istiyor. İlgisizliklerimiz, bilgisizliklerimiz bizi kendi ülkemizde, öyle inanılmaz bir kirliliğin batağına düşürmüş ki, Peygamberimiz (sav)’in bir hadis-i şerifinde işaret ettiği insanın durumuna düşebileceğimizi aklımızdan asla çıkarmamalıyız."

iha

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.