Cari açığa ısı yalıtımlı çözüm

Cari açığa ısı yalıtımlı çözüm

İZODER Yönetim Kurulu Üyesi Hasyüncü, mevcut binalarda ısı yalıtımı yapılması durumunda buralarda kullanılan enerjinin yarı yarıya düşeceğini ve yıllık yaklaşık 7 milyar dolarlık tasarruf sağlanabileceğini söyledi.

Hasyüncü, "Soğutma için harcanan enerji ısıtmadan 3 kat fazla. Bu yüzden Antalya'nın yalıtım yapması Erzurum'dan daha önemli" dedi.

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Üyesi Harun Hasyüncü, enerji israfının önlenebilmesi için binalara ısı yalıtımı yaptırılması gerektiğini belirterek, "Mevcut yüzde 90'lık yapı stoğuna ısı yalıtımı yapılması durumunda buralarda kullanılan enerji yarı yarıya düşecek ve yıllık yaklaşık 7 milyar dolarlık tasarruf sağlanabilecektir" dedi. Hasyüncü, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kullandığı enerjinin yüzde 73'ünü ithal ettiğini, toplam kullanılan elektrik enerjisinin ise yaklaşık yüzde 35'inin konutlarda ısıtma ve soğutma amaçlı kullanıldığını söyledi.

YILDA 7 MİLYAR DOLARLIK TASARRUF

Enerjinin ithal edilmesi ve maliyetinin çok yüksek olmasına rağmen verimsiz kullanıldığını ifade eden Hasyüncü, şunları kaydetti: "Enerjiyi verimli kullanabilmek için öncelikle binalara yalıtım yapılması gerekiyor. Yalıtımlı binayla yalıtımsız bina arasındaki enerji kullanım oranı yarı yarıya fark ediyor. Yönetmelik gereği yeni binalarda yalıtımlar yapılıyor. Ancak eski binalar Türkiye'deki toplam konut stoğunun yüzde 90'ını oluşturuyor ve bunların büyük çoğunluğunda yalıtım yok, asıl olarak bunlara yalıtım yapılması gerekiyor. Mevcut yüzde 90'lık yapı stoğuna ısı yalıtımı yapılması durumunda buralarda kullanılan enerji yarı yarıya düşecek ve yıllık yaklaşık 7 milyar dolarlık tasarruf sağlanabilecektir. Bu da enerji ithalatımızı ve dış ticaret açığını düşürecektir."

'ASIL YALITIM SICAĞA KARŞI YAPILIR'

Türkiye'de sadece "soğuğa karşı yalıtım yapılır" gibi yanlış bir düşünce olduğunu belirten Hasyüncü, asıl yalıtımın sıcağa karşı yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye'de en soğuk ilin Erzurum, en sıcak yerlerden birisinin ise Antalya olarak bilindiğine dikkati çeken Hasyüncü, şöyle devam etti: "Antalya'daki soğutma amaçlı kullanılan enerji, Erzurum'daki ısınma amaçlı kullanılan enerjinin 3 katından fazla. Ayrıca soğutma için ısıtmaya göre çok daha pahalı olan elektrik enerjisi kullanılıyor. Bundan dolayı da Antalya'nın Erzurum'a göre daha fazla yalıtıma ihtiyacı var."

'YÖNETMELİK YANLIŞ'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, şehirler bazında binalarda kullanılacak yalıtım plaklarının kalınlığını belirlediğini ifade eden Hasyüncü, "Kayseri bölgesi için 7 santimetrelik yalıtım plağı kullanılması gerekiyor. Erzurum için bu kalınlık 8, sıcak bölgelerde ise yanlış yönetmelikten dolayı yalıtım plağı kalınlığının 3-4 santimetreye kadar düşüyor. Ancak yaz sıcağına karşı sıcak bölgelerdeki yalıtım plağı kalınlığının da en az 7 santimetre olmalı" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.