Çare markalı ihracat

Çare markalı ihracat

TİM Başkanı Büyükekşi, daralan ihracatın yeniden etkili bir yükselme trendi yakalamasının “markalı-kaliteli” ürünlere yoğunlaşmaktan geçtiğini söyledi.

‘Kalitemiz Avrupa, fiyatımız Çin’ yaklaşımının terk edilmesi gerektiğini belirten Büyükekşi, Türk kalitesine yakışır bir fiyat hedeflemesi için çalışma yaptıklarını kaydetti.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat politikalarında yeni hedefin “Türk markası-Türk kalitesi” olduğunu söyledi. Türkiye'den giden ürünlerde 'kalitemiz Avrupa, ama fiyatımız Çin' yaklaşımının terk edilmesi gerektiğini belirten Büyükekşi, 2023 ihracat hedeflerine ancak kilobaşı ihracatın fiyatını artırarak ulaşabileceğimizi kaydetti. Bu noktaya ulaşmanın en önemli yolunu markalaşma olarak gösteren Büyükekşi, ihracatta markalı ürünlerin payının artmasının, dış ticaret rakamlarını olumlu etkileyeceğini söyledi.

KENDİ FİYATIMIZI BELİRLEYEBİLİRİZ

“Hedef markalı ihracat ve ülke imajına yatırım” diyen Büyükekşi, “Yurtdışında tasarım ve markalı mağaza sayısını artırırsanız, kendi fiyatınızı belirleyebilirsiniz” ifadesini kullandı. Bugün Türkiye'nin kilo başı ihracatının yaklaşık 1,6 dolar olduğunu anlatan TİM Başkanı, markalı ürünleri ihraç eden ülkelerde ortalamanın 2,5; gelişmiş ülkelerde ise 4 dolar olduğunu kaydetti.

HER SEKTÖRE YENİ PARASAL HEDEF

Her sektörün kendi ihracat hedefini belirlemesi ve artırmasına yönelik politika yürüttüklerini paylaşan Büyükekşi şunları dedi: “Mesela bazı sektörlerde ihracatın kilobaşı fiyatı 0,60 dolara düşüyor. Demir-çelik ve çimento gibi, bu sektörler ihracatın ortalama fiyatını aşağıya çekiyor. Bu nedenle her sektör kendi hedefini belirleyip yükseltirse ihracatımızın parasal değeri de o ölçüde artar.”

Önümüzde THY modeli var

Türkiye ihracatı için Türk Hava Yolları (THY) modelini örnek gösteren Mehmet Büyükekşi, 10 yıl önceki THY markasıyla şimdiki örneğin arasında dağlar kadar fark olduğunu, THY'nin bugün dünya çapında bir marka olmasının müşteri deneyiminin etkin kullanımıyla da ilgili olduğunu için kalitenin önemine dikkat çekti. Bu nedenle, TİM olarak özellikle moda ve endüstriyel tasarıma özel önem verdiklerini söyledi. Ekonomi Bakanlığı'nın da benzer politikaları olduğunu anlatan Büyükekşi, bu alana özellikle destek ve teşvik verileceğini anlattı. Büyükekşi, şu örneği verdi: Tasarım sayesinde ürünün maliyet açısından kilo fiyatı değişmiyor, ama satarken birkaç katı fiyat belirleyebiliyorsunuz.”

Tasarım, ürüne değer katıyor

Markalaşmanın ihracat için gerekli olduğunu paylaşan Mehmet Büyükekşi, Türkiye İnovasyon Haftası 2015 etkinliklerinde özellikle tasarıma bu nedenle önem verdiklerini söyledi. Tasarımın bir ürüne ciddi değer kattığını belirten Büyükekşi, “İhraç ettiğiniz mal normalinden 10-20 dolar fazlasına satılıyorsa ve diğer ürün ve ülke gruplarıyla kalitesi aynı ise aradaki bu fark tasarıma aittir” dedi.

yenişafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.