Cape Townlu Müslümanlar hac yolunda

Cape Townlu Müslümanlar hac yolunda

Güney Afrika’da nüfusun yüzde 4’ünü oluşturan Müslümanlar, bugünlerde hac heyecanı yaşıyor.

Kutsal yolculuğa çıkmadan önce akrabalarını ve dostlarını evine çağıran Güney Afrikalı Müslümanların onların dualarını alıyor, daha önce gidenlerin de tecrübelerinden yararlanıyor.
 
Güney Afrika topraklarına ilk defa dört yüz yıl önce ayak basan Müslümanlar toplam nüfusun yüzde dördünü oluşturuyor. Köle olarak Malay adalarından getirilen Müslümanlar, yaşadıkları baskılara rağmen mukaddesatlarını korumayı başardılar. Bunlardan biri de hac ibadeti. Cape Town'da yaşayan Müslümanlar kutsal yolculuğa heyecanla hazırlanıyorlar.
 
Her yıl Cape Town'dan yaklaşık bin 500 Müslüman hac ibadetini yerine getirmek için kutsal topraklara gidiyor. Bu ibadetin Cape Town'lu Müslümanlar için yüzyıllardır ayrı bir önemi var. Hacı adayları kutsal yolculuğa çıkmadan önce geleneklere göre akrabalarını ve dostlarını evine çağıyor.
Akşam namazının ardından yapılan bu ziyaretlerde konuklar aldıkları hediyeleri hacı adaylarına veriyor. Cape Town'dan hacca gidecekler özellikle Cuma günleri yola çıkıyor. Hacı adayları bu günü Cape Town'dan ayrılış günü olarak seçiyor. Cuma namazı sırasında cami imamı hutbeyi hacca ayırıyor.
 
CUMA SONRA HACI EVİNDE İKRAM
 
Hacca gidecek olanların isimleri cemaate duyuruluyor. Cuma namazının ardından hacı adaylarından birinin evine gidiliyor. Cape Town İslam Topluluğu Başkanı Abdurrahman Aleksandır, ülkesindeki hac ibadetine verilen önemi ve hazırlıklarını şu ifadelerle anlattı:
 
“Cape Town'da çok önemli bir ibadete ve geleneğe tanıklık ediyoruz. Hacıları hacca gitmeden önce her akşam ziyaret ediyoruz. Hac yolculuğu için hazırlanmalarına destek oluyoruz. Birbirimize tavsiyelerde bulunuyoruz. Hac yolculuğunun kazasız belasız güzel bir şekilde geçmesi en büyük arzumuz. Allah'ın hac yolculuğuna çıkacak bu kardeşlerimizi korumasını ve haclarının kabul olmasını diliyorum.”
 
GELENEKSEL MALAY YEMEĞİ AGNİ YENİLDİ
 
Bu yıl Cape Town'dan hac yolculuğuna çıkacaklar arasında Masur Bayker ve eşi de bulunuyor. Kudüs Camii'nde kılınan Cuma namazının ardından Masur Bey'in evinde öğle yemeği verildi. Cape-Malay Müslümanlar'ın geleneksel yemeği olan agni de masadaydı.
 
Buluşmada; Cape Town'un önde gelen din adamları Kur'an-ı Kerim okudu, dualar edildi, ilahiler söylendi. Cemiyette konuşan Şeyh Sadullah Khan'il şu sözleri sarfetti; “Hac görevini yerine getirecek Masur Bayker ve eşi Şerafet Hanım'ın evinde toplanmış bulunuyoruz. Masur Bey ve eşinin buradan sağ salim ayrılmasını temenni ediyoruz.
 
Hac yolculuğu Cape Townlu Müslümanlar için eşsiz bir deneyimdir. Geçmiş dönemlerde hacı adayları limandan gemilerle yolculuğa uğurlanır. Bütün Cape Town halkı da limanda toplanıp onları yolcu ederdi. Hacdan geri döndüklerinde aynı şekilde hacıları karşılardı. Şimdi o geleneği devam ettirmeye çalışıyoruz.”
 
İLAHİLER EŞLİĞİNDE UĞURLANDILAR
 
Akrabaları ve komşularını evlerinde ağırlayan Masur Bayker ve eşi Şerafet Hanım ilahiler eşliğinde onlarla helalleşti. Cape Town'da geçmişte olduğu gibi hacı adayları günler süren gemi yolculuğunu tercih etmiyor. Uçakla kutsal topraklara giden hacı adaylarını aileleri de havaalanından uğurluyor. 
 
Kaynak: Kuzey Haber Ajansı
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.