Cansuyu tarafından Aşure dağıtımı gerçekleştirildi

Cansuyu tarafından Aşure dağıtımı gerçekleştirildi

Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, her yıl gerçekleştirdiği Aşure Dağıtımını bu yıl da sürdürdü.

Risale Haber - Haber Merkezi 
 
İmaret Camii avlusunda Cum'a Namazını müteakiben, Cansuyu İl Temsilciliği tarafından Aşure dağıtımı gerçekleştirildi. 
 
Günün mana ve önemine binaen bir açıklama yapan Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Afyonkarahisar İl Temsilcisi Mehmet Demir; "aşure demek ahbaplık demek, dostluk demek, muhabbet demektir" vurgusu yaptı.
 
Mehmet Demir; "Afyonkarahisar temsilciliği olarak sıralı şekilde organize ettiğimiz bu aşure tatlılığı, her yıl bereketine bereket katarak artmaktadır. Öyle ki, geçen yıl 5 bin kişiye ulaştırdığımız aşuremiz, bu yıl 8 bin kişiye ulaşmıştır. Gücümüz yettiği ve Allah müsaade ettiği sürece aşure dağıtım programımızı devam ettirmek arzusundayız" dedi.
 
Birlikten Kuvvet doğar
 
Mehmet Demir, Aşurenin doğuşuna kısa bir ışık yakmak gerekirse "Birlikten kuvvet doğar" düsturunu nizam edinmeli ve ona göre adım atmalıyız ifadesini kullanarak, Aşure hakkında şu bilgilendirmeleri yaptı. 
 
"Aşure, (Aşura) Arapça’da 10 manasına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Kelimenin Sâmî diller arasında ortak bir kelime olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, sözcük (ve gün) Musevilik inancında Büyük Kefaret Günü için kullanılmıştır. Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61'de Muharrem'in onuncu gününde (10 Ekim 680) Kerbelâ'da Yezid'in ordusun tarafından katledilmiştir.
 
Bunun dışında Aşure Günü'nde gerçekleştiğine inanılan dini açıdan önemli bazı rivayetler bulunmaktadır. Bunlar; Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması, İbrahim'in ateşte yanmaması, Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması, Eyyub’un hastalıklarının iyileşmesi, Musa’nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması, Yunus’un balığın karnından çıkması, İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesidir. Bu olaylar saygın hadis kitaplarının hemen hepsinde geçmektedir. Musevilerin de bu günü oruçla geçirdikleri, İslam peygamberi Hz. Muhammed'in  (s.a.v.) bu günde oruç tutmayı tavsiye ettiği, Yahudilere benzememek açısından orucun Aşure günü ile bir gün öncesi veya bir gün sonrası ilâve edilerek tutulması gerektiğine inanılır. temel gayesi, komşuluk ilişkilerini güçlendirmek, birlik-beraberlik zincirini sağlamlaştırmak ve  karşılıklı sevgi ve saygıyı daim kılmaktır ".

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.