Çanakkale'nin atık suyu artık boğaza dökülmeyecek

Çanakkale'nin atık suyu artık boğaza dökülmeyecek

Arıtma tesisi olmadığı için Çanakkale Boğazı'na akan pislik, devreye giren arıtma tesisiyle son buldu.

Çanakkale Belediyesi'nin en büyük çevre yatırımlarından biri olan İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi törenle hizmete girdi. Işıklar köyü Kırkuyusu mevkisinde 40 bin metrekarelik alana kurulan tesisin açılış törenine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ilçe belediye başkanları, İller Bankası Bursa Bölge Müdürlüğü yetkilileri ve yüklenici firma yetkilileri başta olmak üzere çok sayıda kişi katıldı.

Törende bir konuşma yapan Başkan Gökhan, Çanakkale Belediyesi'nin ikinci önemli çevre yatırımının da faaliyete geçtiğini söyledi. Bundan önce eski vahşi çöp depolama alanının rehabilitesinin sağlandığını, bununla birlikte Musaköy mevkisinde düzenli katı atık deponi alanı kurularak, şehrin katı atık probleminin çözüldüğünü ifade etti. 1999 yılından beri de atık su arıtma tesisi için mücadele verildiğini belirten Gökhan, ilk olarak yer tespiti için uğraşıldığını, sağlıklı olmayan zeminin iyileştirilmesiyle çalışmalara başlandığını anlattı. Projenin 2010 yılında İller Bankası'nca onaylandığını, Şubat 2011 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygunluk belgesi verildiğini, yapım aşamasında da İller Bankası'na başvurulduğunu ve 25 milyon liralık talebin 2012 Mart ayında onaylandığını kaydetti. Tesise ilişkin bilgiler de veren Başkan Gökhan, “İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nde biyolojik bir arıtma yapıyoruz. En son çıkış suyunun ultraviyoleyle mikroplardan tamamen arınmış olması son derece önemlidir. Bu yeni bir teknik. Bu tekniğin ender olarak uygulandığı yerlerden bir tanesi Çanakkale. Burada suyun çıktısının sulamada da kullanılabileceğini düşünüyoruz, çünkü bu su aynı zamanda içindeki diğer katkılarıyla gübre vazifesi de görüyor.” dedi.

Tesis, günlük 21 bin 750 metreküp kapasiteli aktif çamur sistemiyle çalışıyor. Proje, 2043 yılında öngörülen 210 bin nüfusa göre tasarlandı. Birinci etap çalışmaları sonucunda ise 2028 yılı için 145 bin eşdeğer nüfusa hizmet verecek. Yatırım bedeli 27 milyon lira olan proje kapsamında, şu anda bulunan tesise ek olarak şehrin çeşitli noktalarındaki üç ana terfi merkezi ve toplam 16 bin 500 metre toplayıcı, terfi ve deşarj hatlarından oluşan şebeke inşa edildi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.