Çanakkale'nin 253 bin şehidi 253 eserle anılıyor

Çanakkale'nin 253 bin şehidi 253 eserle anılıyor

Türkiye genelindeki güzel sanatlar fakültelerinden 253 öğretim elemanı, 253 bin Çanakkale şehidi anısına "100. Yılında Çanakkale Ruhu" konulu 253 sanat eseri üretti.

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin girişimiyle ülke genelindeki üniversitelerden 253 öğretim elemanı, 253 bin Çanakkale şehidini anmak için resim, heykel, seramik, rölyef, tasarım gibi alanlarda birer eser yaptı.

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ömer Zaimoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1915-1916 yıllarında 1. Dünya Savaşı'nın yıkıcı etkileri devam ettiği süreçte Çanakkale'de 253 bin vatan evladının destan yazdığını vurguladı.

Vatan toprağının her karışında kanla yazılan silinmez hatıralar olduğuna dikkati çeken Zaimoğlu, " Çanakkale şehitlerimizi, 100. yılında sevgi ve şükranla anacağız.Çanakkale zaferinin gelecek kuşaklar tarafından da hatırlanması için şehit olan 253 bin vatan evladının anısına 253 sanatçı 253 eser yaptı" dedi.

"100. Yılında Çanakkale Ruhu" konulu ülke genelinden üniversitelerde görevli 253 öğretim elemanınca resim, heykel, seramik, rölyef, tasarım alanında birer eser yapıldığını bildiren Zaimoğlu, eserlerin 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü'nde düzenlenecek karma sergide vatandaşların ziyaretine açılacağını kaydetti.

Eserleri yaparken sanatçıların teknik, üslup ve konularda sınırlandırma yapmadıkları anlatan Zaimoğlu, "Kazakistan uyruklu bir öğretim görevlisi Çanakkale Savaşı hakkında araştırma yapmış ve Seyit Onbaşı ile ilgili okuduğu tarihi bilgilerden çok etkilenmişti. Bunun üzerine bu öğretim görevlisi, Seyit Onbaşı'nın büyük boyutta rölyefini yaparak sergide yer alacak" diye konuştu.

Seyit Onbaşı'dan etkilendi, rölyefini yaptı

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Mariyam Yeziyeva da Kazakistan uyruklu Kafkasya Karaçay Türklerinden olduğunu ifade etti.

Çanakkale Savaşı konusunda bir sergi açılacağını duyduğunu ama bu konuda bilgiye sahip olmadığını dile getiren Yeziyeva, "Bunun üzerine Çanakkale Savaşı konusunda yaptığım araştırma sırasında Seyit Onbaşı'ın 215 kilogramlık mermi topunu tek başına kaldırdığını okudum ve çok etkilendim. Bu nedenle de Seyit Onbaşı'nın rölyefini yapmaya karar verdim" dedi.

Sovyetler Birliği'nde Stalin döneminde 1943 yılında ailesinin de bir savaş mağduru olduğuna değinen Yeziyeva, şunları kaydetti:

 "Babam anlatırdı, tüm erkekler savaşa gitmiş, evde sadece kadınlar, yaşlılar ve çocuklar kalmış. Daha sonra insanlar göçe zorlanmış. Babam 1943 yılında yaşanan soykırımı hatırladıkça ağlar. Annemin babası da savaşa gitti, şimdi mezarının bile nerede olduğu bilmiyoruz. Onun adı da Seyit imiş. Çanakkale Savaşı'nda Seyit Onbaşı'nın kahramanlığını, 215 kilogramlık mermiyi kaldırmasını okurken çok duygulandım. Allah güç vermiş ve Türkiye'yi kurtarmışlar."

"100. Yılında Çanakkale Ruhu" konulu karma sergi, 18-27 Mart tarihlerinde Akdeniz Üniversitesi Olbia Sanat Galerisi'nde gezilebilecek.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.