Çanakkale'de afet üssü kurulacak

Çanakkale'de afet üssü kurulacak

Çanakkale'de İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ile Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) tarafından hazırlanan proje kapsamında "afet üssü" oluşturulacak.

TRAC Çanakkale Şube Başkanı Alper Doğmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üssün muhtemel afetlerde haberleşme ve toplanma merkezi olarak kullanılacağını söyledi.

Proje için yaklaşık 3 aydır çalıştıklarını belirten Doğmaz, üs için ahşap malzemelerle akıllı bina inşa edileceğini anlattı.

Binanın Çanakkale'de yapılmasının ayrı önemi olduğunu dile getiren Doğmaz, "İlk olarak Kazdağı ve Kilitbahir bölgesinde altyapı röle istasyonları kurduk. Çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Mekansal faaliyet alanı için 3 boyutlu projelerimiz tamamlandı. Binamız kendi elektriğini üretecek, suyunu çıkarabilecek. Tam anlamıyla çevreci bir bina olacak" şeklinde konuştu.

Arsa tahsisi konusunda belediye yetkilileriyle görüştükleri bilgisini veren Doğmaz, muhtemelen kenti tepe noktadan gören Esenler Mahallesi'nde telsiz haberleşmesi için en uygun alanın seçileceğini aktardı.

Doğmaz, Çanakkale'de böyle bir üsse ihtiyaç duyulduğuna işaret ederek, "Bölgemiz ve ülkemiz, deprem bölgesi. Bölgemizde bu tür faaliyetlerin yürütülebileceği merkez oluşturmaya çalışıyoruz. Gönüllüler ve toplumun tüm kesimlerindeki insanlar, özellikle de amatör telsizciler burada yer alacak. Tabii diğer kurumlardan da destek bekliyoruz" ifadesini kullandı.

"Kriz masası da burada kurulacak"

Binanın muhtemel kriz ve afet durumlarında herkesin bir araya gelebileceği nokta, ayrıca kent yöneticileri için alternatif kriz masası olacağını anlatan Doğmaz, kriz masasının da burada kurulacağını kaydetti.

Dünyadaki 20 milyon radyo amatörüyle haberleşmenin bu üsten sağlanabileceğine dikkati çeken Doğmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tabii sadece afet üssünden ziyade kentin dünyaya açılan penceresi olacak merkez haline gelecek bina. Kentte oluşacak iletişimsizliğin ya da bölgeye gelecek yardım ekiplerinin yönlendirilmesinde büyük fayda sağlayacak olan amatör telsiz ağı, AFAD ile ortak hizmet edecek. Bunun için de Çanakkale'de olası afet gelmeden bir dizi önlem almak, ivedilik gerektiriyor. Bu merkezde polis, jandarma, itfaiye ve sağlık ekiplerinin de katılımıyla kriz merkezi oluşturulabilecek. Afet durumlarında müdahaleye katılacak 9 kuruluş, bu çatı altında buluşacak."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.