Çamur, yenilenebilir enerji kaynağı olacak

Çamur, yenilenebilir enerji kaynağı olacak

"Öztürk, “Arıtma çamurları, yenilenebilir enerji kaynağı olacak” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen "Ergene Havzası'nda Arıtma Çamurlarının Yönetimi" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Ergene Havzası'nın Türkiye'nin ve Trakya Bölgesi'nin en önemli alanlarından biri olduğunu söyledi.
 
Ergene Havzası'na önemli yatırımların yapıldığını belirten Öztürk, "Atık su artıma tesisleri bakımından ve atık suların bazılarının uzaklaştırılması, derin deşarjla uzaklaştırılması konusunda önemli çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalara ilaveten bölgemizde oluşacak arıtma çamurlarının yönetimi konusunda alınması gereken önlemleri de masaya yatıralım dedik" diye konuştu.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, atık su arıtma tesislerinde ortaya çıkan ve önemli çevre kirliliğine neden olan arıtma çamurlarının geri kazanımı ve bertarafı amacıyla yurt genelinde kapsamlı bir çalışma yürüttüğünü bildiren Öztürk, arıtma çamurundan yenilenebilir enerji üretimi konusunda şunları kaydetti;
 
"Arıtma çamurlarını gübreye dönüştürme, ısıl işlemlerle stabilize etme veya yakma tesislerinin kurulması. Özellikle çamurlar yakıldığı zaman, yani burada bir-iki sanayicimiz çamur yakma ile ilgili gerekli girişimde bulundu, biz onların daha ilerisinde bir girişimde bulunuyoruz. Arıtma çamurlarını bir biyokütle, yenilenebilir enerji kaynağı içerisine sokup, kaynaktan faydalandırma ile ilgili bir çözüm yolu planlıyoruz. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'yla (EPDK), Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'yla görüşmelerimiz devam ediyor. Çünkü öyle bir formül geliştirdiğimiz zaman, özellikle çamurların bertarafında, atıkların bertarafında önemli bir merhaleyi de aşmış olacağız."
 
Toplantıya, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Mustafa Satılmış, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet Ecel, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ile çok sayıda daire amiri ve akademisyen katıldı.
 
TRT Haber 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.