'Camileri korumak hepimizin görevi'

'Camileri korumak hepimizin görevi'

Almanya'da Müslümanlar ve devletin zirvesi, yükselen ırkçılık ve İslam karşıtlığına kol kola girerek cevap verdi.

Berlin'deki gösteride Cumhurbaşkanı Gauck "Camileri korumak sadece Müslümanların değil hepimizin görevi” dedi.
Gösteri Almanya Türk Toplumu (TGB) ve Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) tarafından düzenlendi. “Birlik içinde, tavır alıyoruz” sloganıyla düzenlenen gösteri, Berlin’in tarihi Brandenburg Kapısı önündeki Paris Meydanı’nda gerçekleştirildi. Alman polisine gösteriye katılanların sayısı 10 bini buldu. Gösteriye Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Başbakan Angela Merkel, Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff ile bazı bakanlar da katıldı. 

Müslüman derneklerden, sivil toplum örgütlerinden, Hristiyan, Musevi ve diğer dini cemaatlerden temsilciler ile çok sayıda gösterideydi.

Gösteride Fransa'da haftalık karikatür dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Kur'an-ı Kerim okunduktan sonra kürsüye çıkan Alman İslam Konseyi Başkanı Aiman Mayzek, Fransa'daki saldırıları kınadı 'Ben Charlie'yim' dedi. Mazyek "İnancımızın başkaları tatafından suistimal edilmesine ve içinde yaşadığımız toplumun aşırı sağcılarca zehirlenmesine müsaade etmeyeceğiz" dedi. Mazyek Fransa'da hayatını kaybeden Müslüman polisi de anıp 'Ben Ahmed'im' ifadesini de kullandı.  

Cumhurbaşkanı: Camileri korumak hepimizin görevi

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, konuşmasına “Demokrasi ve özgürlüğün dostları, hoşgeldiniz. Dayanışma için buradayız” diyerek başladı. Eski Doğu Alman kökenli rahip olan Gauck, göçmenlerin gelişiyle Almanya’nın daha farklı kültürlere sahip olduğunu belirtip, “Bu çeşitlilik ülkemizi daha güçlü, daha enteresan ve sempatik kılıyor” dedi.

Almanya’da camilere saldırılar olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı, “Camileri korumak sadece Müslümanların değil hepimizin görevi” çağrısını yaptı. Fransa’daki saldırılara da değinirken, “Bizi dağıtmak istediler ama bizi daha da çok birleştirdiler” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gauck, Alman İslam Konseyi Başkanı Aiman Mazyek, Başbakan Angela Merkel, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel kolkola girerek birlik mesajı verdi.

‘Hoşgörü, ifade ve inanç özgürlüğüne’ saygı gösterisinde hem Fransa saldırılarına hem de ülkenin doğusunda İslam karşıtı gösteriler yapan PEGIDA'ya karşı Alman ve Müslüman toplum liderleri birlik mesajı verdi. Özellikle dün doğu Alman kentlerinde 60 bin’e yakın İslam karşıtının yürümesi bu gösteriyi daha da anlamlı kıldı. 

Televizyonlar canlı yayınladı

Fransa Büyükelçiliği’nin de bulunduğu ünlü Brandenburg Kapısı’na ilk gelenler İranlı muhalifler oldu. İran’da yasaklı Halkın Mücahitleri adlı grup 'Ruhani’ye hayır', ‘Ruhani liderliğinde hergün bir idam oluyor’ ve ‘Hoşgörüye evet, terörizme hayır’ pankartları taşıdı. ‘Charlie Hebdo’ya destek veren ve Almanya-Fransa kardeşliğine vurgu yapan pankartlar da dikkat çekti. Gösteriye medyanın ilgisi yoğun. Televizyonlar gösteriyi canlı yayınlandı. 

PEGIDA'nın yükselişi

Almanya'da Batının İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar hareketi PEGIDA'nın özellikle kalesi Dresden'de yaptığı yürüyüşlere katılım her hafta artıyor. PEGIDA dün de Dresden'de 25 bin kişinin katılımıyla bir gösteri düzenlemişti. Ancak PEGIDA karşıtları da geçen haftadan beri çeşitli kentlerde gösteriler düzenliyor, birlik mesajı veriyor. 

aljazeera

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.