Camilerde yeniden Osmanlı makamında ezan

Camilerde yeniden Osmanlı makamında ezan

Bosna Hersek'teki camilerde uzun yıllar sonra yeniden Osmanlı makamlarında okunan ezanlar duyulacak.

Saraybosna Din Hizmetleri Müşavirliği ile Bosna Hersek İslam Birliği'nin (Diyanet İşleri) ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında, ülkenin farklı şehirlerinden onlarca imam, farklı Osmanlı makamlarında ezan ve Kur'an-ı Kerim okuma kursu alıyor.
 
Başkent Saraybosna'daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Medresesi'nde devam eden kurs kapsamında, ülkenin çeşitli yerlerinde görev yapan 50 Boşnak imam güzel ezan, Kur'an-ı Kerim ve ilahi okuma dersleri almaya başladı.

Saraybosna Din İşleri Müşaviri Hasan Atlı, yaptığı açıklamada, Bosna Hersek İslam Birliği ile birlikte hayata geçirdikleri projenin amacının Diyanet İşleri Başkanlığı ile Bosna Hersek İslam Birliği arasındaki ilişkileri geliştirmek, aynı zamanda Bosna Hersek genelinden kursa katılan din görevlilerinin eğitimine katkıda bulunmak olduğunu belirtti.

Diyanet İşler Başkanlığı'na yaptıkları başvuru neticesinde, Bosnalı yerel din görevlilerinin güzel ezan okuma ve dini musiki kursu için hafız Fatih Koca'nın görevlendirildiğini söyleyen Atlı, 'İnşallah, değerli hocamızın gayretleriyle, kursumuz buradaki arkadaşlarımıza faydalı olacak, aynı zamanda ilişkilerimizi de geliştirecek' şeklinde konuştu.

"Bu makamlar onların genlerinde var"

'Kur'an-ı Kerim'in Güzel Okuma' yarışmasında Türkiye birinciliği bulunan ve Boşnak imamlara kurs vermek üzere Saraybosna'ya gelen Fatih Koca, Boşnak imamlara Osmanlı makamlarını öğretmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Geride bıraktığımız hafta içerisinde 25 imamdan oluşan ilk grubun eğitiminin tamamlandığını, 25 kişilik ikinci grubun eğitimine ise devam ettiklerini belirten Koca, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu tür kursları Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde de yaptığını ve son derece olumlu sonuçlar aldıklarını kaydetti.

Koca, Bosna Hersek'e ilk geldiğinde, 'Boşnaklar'a Türk makamlarını öğretme' konusunda korkusunun bulunduğunu belirterek, 'Ancak şunu gördüm ki belli bir süredir bu makamları icra etmemiş olsalar da bu makamlar onların genlerinde var' dedi.

Yaklaşık on gündür Bosna Hersek'te olduğunu ve minarelerden sadece rast makamında ezan duyduğunu ifade eden Koca, 'Biz burada ezanların beş ayrı vakitte beş ayrı makamda okunması hususu üzerine ders veriyoruz. Elhamdülillah çok da güzel geçiyor" şeklinde konuştu. Koca, geçen hafta boyunca kursa katılan imamların son derece memnun kaldıklarını, bu haftaki ikinci grubun da son derece verilen derslere ilgili olduklarını kaydetti.

Osmanlı usülü ezan Bosna şehirlerinde yankılanacak

Kursa katılan imamların gün boyunca, kendilerine öğretilen makamda ezan ve Kur'an-ı Kerim okuduğunu söyleyen Koca, 'Osmanlı usülü, İstanbul'da ya da Anadolu'da okunan farklı makamlardaki ezanları, Saraybosna'da ve diğer şehirlerde de duyacağız. Bu makamlar önceden okunuyordu, ancak son zamanlarda okunmaz hale gelmişti. Diyanet İşleri Başkanlığımızın yürütmüş olduğu proje, yerine ulaşacaktır diye umuyorum" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.