Cami Yerine Katedral Denmesi Tepkilere Yol Açtı

Cami Yerine Katedral Denmesi Tepkilere Yol Açtı

İSPANYA Eğitim, Kültür ve Spor Bakanlığı’nın talimatı ile 1200 yıllık Cordoba Camisi’nin tanıtım broşürlerinde 'Cami' kelimesi kaldırılarak onun yerine 'Katedral' kelimesi konuldu.

Endülüs Emevi Hükümdarı I. Abdurrahman’ın talimatıyla 785 yılında yapımına başlanan, 1239 yılında Katedrale çevirmesine rağmen Cordoba Camisi olarak anılan yapının adı, kilisenin isteği üzerine artık sadece Cordoba Katedrali olarak anılacak.
 
Bakanlık ayrıca bundan sonra yayınlanacak kitaplarda Caminin ilk yapım tarihini değil de Katolik Krallığın bu camiyi Katedrala çevirdiği 1239 yılını referans alacak.
 
Bu uygulama İspanya’daki laik çevreler tarafından şiddetle eleştirildi. Cordoba Camiisi değiştirilemez adı altında oluşturulan platformlara binlerce kişi katılarak kilisenin bu kararını protesto etmeye başladılar. Buranın 1984 tarihinde UNESCO tarafından Cordoba Camisi olarak insanlığa kültürel bir miras olarak tescillendiğini hatırlatan bu çevreler hükümetten geri adım atmasını istediler. Protestolara camiyi gezen turistler de katıldı. Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği bu muhteşem mimari yapının ismini cami olarak görmek istediklerini vurgulayan turistler yeni tanıtım broşürlerindeki Katedral tanımı tanımadıklarını söylediler.
 
Bu eleştirilere cevap veren Cordoba Başpiskoposu Demetrio Fernandez ise buranın sahibinin kilise olduğunu öne sürerek Katedral terimini kaldırmayacaklarını söyledi. Başpiskopos Fernandez ayrıca Cordoba Katedralının Hristiyanlık aleminin önemli bir başyapıtı olduğunu da söyledi.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.