Cami tuvaletlerinde hijyen timleri

Cami tuvaletlerinde hijyen timleri

Prostat olmayı göze alır yine de girmeyiz; biliriz ki oralar mikrop yuvalarıdır.

Bırakın girmeyi burnumuzun direğini sızlatan pis kokusu yüzünden yanına bile yaklaşamayız. Girsek de ne sabun bulabiliriz elimizi yıkayacak ne de kağıt havlu. Paramızla rezil olduğumuz yerlerdir oralar; cami tuvaletleri... 
 
Ancak bu kanaat Zeytinburnu’nda tarih oluyor. İlçede yenilenen 16 cami tuvaleti ve lavaboları hijyen sınırlarını zorluyor. Tuvaletlerden bir an olsun ayrılmayan belediyenin tuvalet timleri, Ramazan ayında vardiyalı olarak 24 saat boyunca görev yapacak. Bal dök yala mukabilinden olan tuvaletler, üstelik, sadece “ağa”ya değil herkese beleş. 
 
Türkiye’nin en büyük sağlık ve hijyen problemlerinden biri olarak yıllardır karşımızda durmasına rağmen hiçbir kurum ve kuruluşun adım atmadığı cami tuvaletlerinin hijyen sorunu Zeytinburnu Belediyesi’nin “Sağlıklı Tuvalet” projesi ile ortadan kalkıyor. İlk etapta ilçedeki 16 caminin hem erkek hem de kadın tuvalet ve lavaboları modern mimari ile yenilenirken, tuvalet temizlik timleri oluşturuldu. Hijyen için tüm detayların düşünüldüğü tuvaletler mis gibi sabun kokuyor. 
 
Sağlıklı Tuvalet Projesi
 
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, cami tuvaletleri konusunda Türkiye’de ilk kez bu kadar geniş kapsamlı bir projenin hayata geçirildiğini söyledi. 
Sağlıklı tuvalet projesi kapsamında ilçedeki 16 caminin hem erkek hem de kadın tuvalet ve lavabolarını modern mimari ile yenilediklerini anlatan Başkan Aydın, “Tuvaletlerde kağıt havludan tuvalet kağıdına, sıvı sabundan oda parfümüne kadar her türlü ayrıntı düşünüldü. Vardiyalı esasına uygun olarak 24 saat görev yapan hijyen temizlik timleri oluşturduk. Bu ekiplerimiz lavaboların musluklarından tutun da kapı kollarına kadar her noktayı yıkayıp dezenfekte ediyor. Ramazan ayı ile birlikte buralara olan talebin artacağını da dikkate alarak projeyi kısa sürede tüm cami tuvaletlerinde hayata geçireceğiz” şeklinde konuştu.
 
Sadece “Ağa”ya değil herkese beleş 
 
Zeytinburnu’ndaki cami tuvaletlerini ücretsiz hale getirdiklerini de belirten Aydın, “Bir hafta sonu gezmeye çıkan dört kişilik bir aile iki sefer tuvalete girse en az 8 lira eder. Sadece hafta sonlarını esas alırsanız bu rakam aylık 64 lirayı buluyor.
 
Zeytinburnu’nda vatandaşlarımız tuvalet ihtiyaçlarını ücretsiz olarak karşılayabilecekler. Böylelikle rahmetli Kemal Sunal’ın Kibar Feyzo filmindeki ‘Ağaya beleş’ sahnesini de gerçeğe dönüştürmüş oluyoruz” dedi. Başkan Aydın, aynı noktalarda engelliler için ayrı özel tuvaletler oluşturmaya başladıklarını da sözlerine ekledi. 
 
Bu uygulamadan elbette ki en çok da vatandaşlar memnun. Hastalık kapma korkusu yaşamadan, gönül rahatlığıyla tuvalet ve lavaboları üstelik de ücretsiz olarak kullanan vatandaşlar bu uygulamanın sadece camilerde değil başta okullar olmak üzere ilçe genelindeki tüm umuma açık tuvalet ve lavabolarda yaygınlaştırılmasını istediler. 
 
Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.