Cami kitaplığında kişisel gelişim kitapları

Başlığı yanlış okumadınız. Cami kitaplığında kişisel gelişim kitapları olur mu diye merak etmiş olduğunuzu tahmin etmek zor değil.
Efendim bu uygulamaya ÖSS sınavlarında iller arası sıralamada birinci olan Karaman İlinde karşılaşabilirsiniz.

Karaman İl Özel İdaresi alanı içinde yer alan, mimarisi ve çevresi ile şirin, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi kampüsü ile ortak duvar sınırı olan küçük bir cami var. Üniversite öğrencileri de namazlarını bu camide kılıyorlar.

Bir proje çalışması vesilesi ile bir süre Ankara-Karaman hattında geliş-gidişlerimiz oldu. Çalışmaya başladığımız ilk günlerin birinde bir vakit namazı için adı geçen camiye uğradığımda kitaplık dikkatimi çekmişti. Şahsen ilgi alanıma giren ve birçoğunu okuduğum kimi tercüme, kimisi tanıdığımız yerli yazarlarımızdan Üstün Dökmen’in, Mü’min Sekman’ın, Doğan Cüceloğlu’nun vb. kitaplarıyla dolu küçük bir kitaplık. İtiraf edeyim hoşuma da gitmişti.

2000 yılı Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinden olarak İskenderun Müftülüğü’nün düzenlediği bir panelde, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyelerinden bir doçent; örnek bir din görevlisinin hasletlerini sayarken Doğan Cüceloğlu’nun “Savaşçı” kitabının kahramanı olan Kızılderili savaşçının hasletlerini saydı. Bahsi geçen panel konuşmasında ne yazardan ne kitaptan bahsedildi. Katılımcıların fark etmediğini düşünerek hoca çok güzel bir sunum yaptı. “Savaşçı” kitabını o sıra yeni okumuş birisi olarak kelimesi kelimesine aynısı olduğunu fark etmiştim. Doğru bir tercihti. Bir din görevlisi etkin iletişim tekniklerini bilmeliydi.

Bu anekdottan sonra tekrar Karaman özel idare camiine gelecek olursak;
Cami hocasına espri ile sordum ”Hocam bu ne iştir? Cami kitaplığında dini kitaplar olur bunlar ne oluyor?” gibi soru ile başlayan diyaloğu tebrik ederek sürdürdük.
Kitaplığın içi de dışı da bir fabrikanın sponsorluğu ile temin edilmiş. Reklama girmiş olsa da beyan da fayda var. BİFA Bisküvi Fabrikası hem kitaplığın mobilyası hem de içini dolu teslim etmiş. Tahminim bir çok yerde kültür hizmetlerine sponsorluk yapıyorlar. Kurumsal olarak da çalışanları için literatüre giren, duyulan ve bilinen tüm kişisel gelişim eğitimlerini de aldıklarını biliyoruz.

Biliyorsunuz kişisel gelişim kitapları genelde motivasyon ağırlıklı ve iletişim becerilerini geliştirme üzerine yazılmış kitaplardır.
Kişisel gelişim kitaplarına ön yargılı, enaniyeti geliştiren, faydasından çok zararı olduğunu iddia eden, her yeniliğe karşı olan statükoculara inat Karaman ili kamu ve özel sektörü kişisel gelişime önem veren bir il. Semeresini de almışlar. Başarıda bir numara olmuşlar.

Televizyonlardan, haberlerden, yayın dünyasından öğrenmişsinizdir; Mü’min Sekman kişisel gelişim uzmanıdır. Diğer namı “Başarı Uzmanı” ve yazar. Kişisel gelişim alanında bir çok kitapları var. Bu kişinin kitabını yine bu fabrika sponsor olup il milli eğitimle iş birliği yaparak 5 bin adet alıyor. Daha sonra İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Altun’un da olayı desteklemesi ile il geneline 25 bin adet “Her Şey Seninle Başlar” kitabı alınıyor. İl merkezinin nüfusu 123 bin olduğu dikkate alındığında her eve bir kitap düşüyor. Her sınava girecek öğrencinin bu kitabı okumuş olduğu varsayılabilir.

Ayrıca İl Milli Eğitim Müdürlüğü veya eğitim kurumları, Mü’min Sekman’ı motivasyon için konferanslara çağırıyorlar. Ve Karaman İli 2009 ÖSS sınavları sayısal alanda birinci, eşit ağırlıkta ikinci sırada yer alıyor. Son 4 yıl hep yukarılarda başarılı bir il.
Bu konunun daha fazla detay bilgileri var ama bu kadar kişiye özel bilgi kifayet eder.

Sayın Sekman’ı, Karaman İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Altun ve ortak motivasyon havasını yakalamış, ortak bir heyecan meydana getiren, eğitimcileri, aileleri, sponsor olan kuruluşları tebrik ederim. Herkes tebrik etmeli. Herkes bu nasıl olmuş diye merak etmeli.

Adı geçen kitabı ve diğer kitaplarından bazılarını okudum. Gerçekten çok istifade ettim.
“Kesintisiz Öğrenme” konulu kitabında öğrenmenin tanımı olarak, “Öğrenme; yüzde ellisi öğrenme tekniği, yüzde ellisi de motivasyon” diye tarifini çok dikkate değer bulmuştum.

Aslında öğretmek yok öğrenmek vardır. “Taam aç olana verilir” kaidesine göre, Öğretmen öğrenme isteği olan öğrenciye, yani talep eden talebeye kolaylaştırıcı rol oynar. Öğretmenin öncelikli misyonu motive etmektir. Talebede talep uyandırabilmektir. İşini sevmeyen, istemeyerek, zorunlu maişet yüzünden öğretmenlik yapan devlet memuru öğretmenlerle bir yere varılmaz. İşini sevecek, öğrenmek isteyene yardımdan zevk alacak kahraman öğretmenlere ihtiyaç var.

“Her Şey Seninle Başlar” kitabı ise küçük hacimli bir kitap. İnsanların kendi potansiyellerinin, istidatlarının farkına varmayı sağlıyor. Ümit aşılıyor. Yaşanmış başarı hikayelerinden örnekler veriyor. Âdeta okuyanı uçuruyor.

Kişisel gelişim kitaplarına gelince öncelikle ve özellikle öğretmenlerin okuması şarttır.
Yanmayan yakamaz. Öğretmen yanmazsa, “öğrencileri nasıl motive edebilir mi?” Konusunu kendine dert edinmezse ne yaptığından zevk alır ne de çocuklara dersi sevdirebilir.

Sıfır çeken öğrencilerin başta gelen sorumluları ruhsuz, şevksiz, isteksiz, öğretmenlerdir. Sadece dersler boş geçmesin de sınıfta ders nasıl işlenirse işlensin diyen okul idarecileridir. Sırtını devlete dayadın mı, suyu getiren de testiyi kıran da aynı sayılan bir istihdam politikası ile ancak bol sıfır çeken öğrenci yetişir.
Kişisel gelişim; hayata bakış açısı, hayat değerleri sağlam yapılanmış insanları motive etmek için önemli faydalı kaynaklardır. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan kronik karşı düşüncelere itibar etmeden motivasyona vesile olan her vesileye baş vurulmalı.
Kişisel gelişimin faydasını kabul edip gereğini yapanlara işte örnek Karaman İli iyi cevap veriyor. Tebrikler Karaman. Ecdadına layık bir iş yapmış.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum