Cami cami dolaşıp eksik ‘hat’ları tamamlıyor

Cami cami dolaşıp eksik ‘hat’ları tamamlıyor

İstanbul’dan Elazığ’a, Erzurum’dan Malatya’ya pek çok ilde eksik hat tablolarını tamamlayan Demir, “Allah razı olsun denmesi bana yeter.” diyor

Cahit Kılıç'ın haberi:

Granit ve seramiğin üzerine hat sanatını işleyen Murat Demir, cami cami gezip eksik yazıları tespit ediyor. İstanbul’dan Elazığ’a, Erzurum’dan Malatya’ya pek çok ilde eksik hat tablolarını tamamlayan Demir, “Allah razı olsun denmesi bana yeter.” diyor.

Murat Demir, hat sanatına gönül vermiş birisi. Hem de bu sanatın en meşakkatlisini tercih edenlerden. Hattı, granit ve seramiğin üzerine işliyor. Demir'i ön plana çıkaransa, sanatının zorluğundan ziyade, camilerdeki eksik hat yazılarını tamamlaması. Bugüne kadar İstanbul'dan Elazığ'a, Edirne'den Elazığ'a  pek çok ilde 18 caminin hattını ücretsiz olarak yazan Demir'in hat yazacağı daha çok sayıda cami var.

45 yaşındaki Murat Demir'in hat sevdasını ortaokul yıllarındaki hocası Adnan Dinç, keşfeder. Hat ustası dayısının demir atölyesinde yapılan kapılara, müşterilerin isimlerini yazar. Bunu gören Dinç, "Senin bu yaptığın hattatlığa giriyor, bu sanatı öğrenmen gerekiyor." der. Bu yönlendirmeyle, hat sanatıyla meşgul olmaya başlar. Granit, mermer, seramik üzerine hat yazar. Sanatını başarıyla yapan Demir'i ön plana çıkaransa, camilerde eksik olan hat yazılarını tamamlaması. Demir, bunun için senenin bir ayında, bulunduğu il ya da farklı illerdeki camileri geziyor ve camilerdeki eksik yazıları tespit ediyor. Sonrasını Demir'den dinleyelim: "Eksik olan ism-i Nebi ve ism-i Celil gibi yazıları tespit ediyorum. Cami görevlilerine ‘Camiye şu takımı yazmak istiyorum.' diyorum. Kabul edilirse, granit ve seramiğe yazıyorum. Ustalar da duvarı kazıyıp yapıştırıyorlar." Bugüne kadar 18 camide bu işlemi yaptığını belirten Demir, "İzmit'te 2 tane. İzmit'in dışında, İstanbul, Edirne, Elazığ, Malatya, Erzurum, Kayseri, Antalya gibi yerler var." bilgisini veriyor.

Demir, yaptığı çalışmanın cami imam-hatipleri arasında kısa sürede yayıldığını da kaydediyor ve ekliyor: "Öyle ki artık birçok cami imamında telefonum bulunuyor. Onlardan eksiği olanlar, telefonla bana ulaşıyor. Ya ben gidiyorum ya da fotoğrafını istiyorum. Eksik yazıyı tamamlıyorum." Hattat Demir, bu işlemlerde sadece ‘Allah razı olsun' denmesinin kendisi için yeterli olduğunu dile getiriyor. Murat Demir, ayrıca, hattatlığı çocuklarına öğretmek istediğini söylüyor. Demir, "Bu işe gönül verenlere de seve seve öğretmek istiyorum. Ancak maliyetinin yüksek olması, sabır istemesi sebebiyle kimse hobi dışında merak etmiyor. Merak edenler de birkaç gün geliyor sonra gelmiyor." diyor.

MARTTA, ‘TAŞIN ZİKRİ’ SERGİSİNİ AÇACAK

Hattat Murat Demir, yaptığı sanatın güzelliklerini bir sergiyle herkese anlatmak istiyor. Bu sebeple mart ayı sonunda ‘Taşın Zikri' isimli bir sergi açacağını belirtiyor. Demir amacını "İnsanların, Allah'ın lafza-i Celal'ini, lafza-i Nebi'yi ya da ‘Ya Şafi', ‘Ya Alim'i duvarlarında görmeleri ve sürekli söylemeleri." diye açıklıyor.

Zaman